Kategorije Magazin

Najbolja pita u Zagrebu? Duvanjski burek ispod peke o kojem se priča

Širi dalje

U ČEMU JE TAJNA NAJBOLJE PITE U ZAGREBU?  Tradicionalni duvanjski burek iz Tomislavgrada (Duvna) priprema se od sjeckanog krumpira i mesa, a slast mu daje pečenje ispod sača.



U potrazi za dobrom pitom, one ispod peke ( sača) izbor su s kojim je teško pogriješiti. Čarolija koja se odvija ispod žeravice i spektakl iznošenja na stol rijetko kome ne mami zazubice. Jedno od mjesta u Zagrebu gdje se može kušati ta divotica jest restoran i konoba Marinero na zagrebačkoj Malešnici.

Nakon što je nekoliko puta mijenjao adresu, Marinero se udomaćio u prostorima hotela Delminivm. Ime hotela starorimski je naziv za današnji Tomislavgrad (Duvno) pa ne čudi da je upravo duvanjska pita specijalitet kuće.

Sudeći prema pismenim i usmenim recenzijama, pita je definitivno vrijedna pozornosti, a nekima je i najbolja koju su kušali u Hrvatskoj. Osim duvanjske pite, hit su i zeljanice, sirnice i krumpiruše, kao i jela ispod peke.

Tradicionalni duvanjski burek iz Tomislavgrada (Duvna) priprema se od sjeckanog krumpira i mesa, a slast mu daje pečenje ispod sača. Prema tradicionalnom receptu, burek u Tomislavgradu radi se tako da se najprije umijesi tijesto. Radi se od brašna, soli, vode i ulja, a nakon što se umijesi razvuče se tanko oklagijom i ostavi nauljeno da se još malo odmori.

U karakterističnoj drvenoj posudi (čanjak) sjecka se krumpir za pitu, a meso se ne melje, nego reže na komadiće. U nadjev ide još i luka, češnjaka te začina. Neke domaćice preporučuju svinjetinu, konkretno vrat, jer daje najsočnije rezultate.

Elastično tijesto potom se razvuče preko stola do ruba vidljivosti, dodaje se nadjev i zatim se u posudu za pečenje slažu „kobasice“ od tijesta kako bi se dobio prepoznatljiv kružni oblik. Pita zatim ide na pečenje ispod sača, a rezultat je neodoljiva aroma i okus.

Oni koji nisu sigurni je li Tomislavgrad u Bosni ili Hercegovini često se šale da je taj grad onaj „i“ u nazivu države. Kako god bilo, duvanjski je burek točka na i toga kraja.

 

R.I. /Foto:Konoba Marinero

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

4 sata prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

10 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

10 sati prije