Kategorije Magazin

PEGLALA SLUŽBENU KARTICU: Bivša tajnica mora vratiti 450 tisuća kuna

Širi dalje

Bivša tajnica Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH), Melita Lasić, nepravomoćno je osuđena na povrat 450.000 kuna nakon što je priznala da je s poslovnom karticom Društva za sebe “dizala” novac od 2007. do 2012. godine.



Iz nepravomoćne presude zagrebačkog Općinskog građanskog suda proizlazi da je tajnica, zaposlena u DPUH-u od 1997. imala pristup poslovnoj kartici koja je, kako se kasnije ispostavilo, cijelo vrijeme bila u otključanom ormaru, a mogla ju je koristiti za manipulativne troškove.

No, rukovodstvo DPUH-a je tek krajem 2012. tijekom redovite provjere poslovanja ustanovilo “mogućnost nenamjenskog trošenja novca”. Nakon interne istrage priznala je da je za sebe s kartice “dignula” oko 75.000 kuna. Posebnom uplatom vratila je taj iznos, ali su povjesničari umjetnosti odlučili sazvati upravni i nadzorni odbor svog društva koje je zatražilo “zaključak o provjeri stvarnog stanja i iznosa nenamjenski potrošenih sredstava”.

Tek tada je angažirani sudski vještak ustanovio da je od početka 2007. do kraja 2012. “neovlašteno zadržala sveukupni iznos od 588.465,85 kuna”. Uslijedio je izvanredni otkaz, a bivša je tajnica u dva navrata i pisanim putem priznala uzimanje novca, ali se i pozivala na prekid zastare potraživanja temeljem odredbi Zakona o obveznim odnosima.

Nakon toga, u svibnju 2013. vratila je DPUH-u još 100.000 kuna jednokratnom uplatom, ali se u svojoj obrani pozivala da su pristup kartici imali mnogi te da nikada nije utvrđeno da je odgovorna za cijeli “manjak”. Isticala je i da cijeli dug iznosi oko 350.000 kuna te da je vratila oko 175.000 kuna.

U sudskom sporu koji je uslijedio bili su saslušani svjedoci koji su ukazivali na mnoge nepravilnosti u poslovanju DPUH-a. No, utvrđen je i model podizanja novaca koji je bio isti – na dnevnoj se bazi sa računa DPUH-a, a najčešće s bankomata u zagrebačkoj Ozaljskoj i Rudeškoj ulici, u blizini tajničina mjesta stanovanja, podizao novac u ukupnom iznosu od 7.000 do 10.000 kuna mjesečno.

U obrazloženju presude stoji da su neosnovani i paušalni navodi Melite Lasić kako Društvo povjesničara umjetnosti nije dokazalo da je uzela cjelokupni iznos iako je prihvatila krivnju za iznesene optužbe i ustvrdila da joj je žao te da je prema njenoj evidenciji Društvo dužno platiti, odnosno vratiti iznos od 352.000 kuna.

Presudom joj je naloženo da DPUH-u uplati ukupni iznos od 409.700 kuna uvećanih za zatezne kamate, ali i troškove parničnog postupka od gotovo 49.000 kuna.

MP/Hina


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Mehaničar otkrio koji automobil nikad ne bi kupio: “To je hrpa smeća”

Kupovina automobila može biti uzbudljivo, ali i stresno iskustvo. Mehaničar Victor Shack svojim je pratiteljima…

27 minuta prije

Glavni tajnik DP-a: “Da, našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a”

Glavni operativac i tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro, koji je s Mariom Radićem i ključni pregovarač oko sastavljanja većine…

1 sat prije

VANDALIZAM! Hrvatski dom u Footscrayu išaran četničkoim znakovljem

Korisnik Twittera journovox69 objavio je dvije fotografije Hrvatske kuće u Melbourneu koja je išarana četničkim…

12 sati prije