Kategorije Magazin

Psihološka komora ograđuje se od Igora Čerenšeka, psihologa hrvatskih rukometaša

Širi dalje

Hrvatska prishološka komora medijima je poslala priopćenje u kojem se ograđuju od rada Igora Čerenšeka i njegovih javnih istupa vezano za rad sa sportašima. Čerenšek je bio sportski psiholog hrvatskih rukometaša u Francuskoj.



 

“Slijedom posljednjih medijskih natpisa vezanih uz rad psihologa rukometne reprezentacije gospodina Igora Čerenšeka, ovime se želimo ograditi od njegovog rada i djelovanja unutar područja psihološke pripreme u sportu, kao i njegovih istupa u javnosti vezano uz rad sa sportašima.

Moramo istaknuti kako gospodin Igor Čerenšek nema posebnu dopusnicu za rad u području psihološke pripreme sportaša čije je stjecanje regulirano propisima koje je usvojila Skupština Hrvatske psihološke komore, a na prijedlog Stručnog razreda za psihologiju sporta.

Informacija o regulativi medijima je prezentirana na konferenciji za novinare 15. rujna 2016. godine., a o njoj smo pravovremeno obavijestili i Hrvatski olimpijski odbor, sve sportske saveze i tijela.

Ponovno želimo naglasiti kako je svrha i glavni cilj donošenja ovakve regulacije – vezano uz posebnu dopusnicu za područje psihologije sporta, kao i korištenja naziva ‘sportski psiholog’ – zaštita krajnjih korisnika od pružanja nestručnih oblika usluga i osiguravanje kvalitetne usluge od strane sportskih psihologa putem zahtjeva za stalnim usavršavanjem i poštivanjem Kodeksa etike psihološke djelatnosti.

Posebna dopusnica je dokument koji potvrđuje da sportski psiholog posjeduje kompetencije za obavljanje psihološke pripreme u sportu i njome želimo našim korisnicima osigurati kvalitetu,  profesionalnost i etičnost u obavljanju psihološke djelatnosti – ukratko, dobrobit koju imaju od rada sa sportskim psihologom.

U ovom trenutku imamo 12 licenciranih sportskih psihologa na popisu https://www.psihologija.hr/strucne-sekcije/sekcija-za-psihologiju-sporta-i-tjelesnog-vje%C5%BEbanja/clanak/vazno-popis-licenciranih-sportskih-psihologa-u-hrvatskoj.html,

a njima će se pridružiti još 13 kolega koji pohađaju edukaciju za stjecanje posebne dopusnice za rad u području sportske psihologije – psihološke pripreme sportaša.

Priopćenje potpisuju

Hrvoje Gligora, predsjednik Hrvatske psihološke komore i Anđelko Botica, član Stručnog razreda za psihologiju sporta HPK, predsjednik Povjerenstva za posebne dopusnice

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Bez hrvatskih sudaca na Euru, Slovenaca čak sedam, dvojica iz BiH

Sve nam je bliže Europsko prvenstvo koje se održava u Njemačkoj od 14. lipnja do…

7 minuta prije

Čabraja: Rijeka se bori za titulu, a nama je utakmica važnija nego Rijeci

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive, najavio je utakmicu protiv Rijeke, vodeće momčadi prvenstva. Utakmica je važna…

56 minuta prije

Raspudići ostaju bez novca iz Sabora, ali ima štos da Mostu uzmu 532.000 eura

Nakon najave da napuštaju Most i prelaze u nezavisne zastupnike, bračni par Raspudić, Marija Selak…

2 sata prije