Kategorije Magazin

Supruga pjevača Željka Joksimovića nova je glavna urednica Tanjuga

Širi dalje

Agencija Tanjug, koja će tijekom sljedećih 10 godina zadržati svoje servise i žigove u okviru privatnog poduzeća “Tačno”, objavila je u petak imena novog vodstva kuće koje je istaknulo da je njihov cilj modernizirati medijsku kuću, osnovati televiziju i raditi točno, brzo, objektivno, vjerodostojno.



Nova glavna i odgovorna urednica postaje dugogodišnja tv-novinarka i voditeljica Jovana Joksimović, a nova ravnateljica Manja Grčić koja je najavila modernizaciju agencije i otvaranje televizije Tanjug.

“Privilegij je dobiti mogućnost nastaviti tradiciju dugu gotovo 80 godina. Cilj nam je da budemo točni, najbrži, objektivni i vjerodostojni”, poručila je na službenoj internetskoj stranici Tanjuga Joksimović.

Glavna urednica je supruga glazbenika i skladatelja Željka Joksimovića, jednog od suvlasnika poduzeća “Tačno”, kojem je Vlada Srbije ustupila pravo korištenja Tanjugovih žigova i servisa.

Srbijanska novinska agencija Tanjug i servisi te agencije izbrisani su u utorak 9. ožujka iz Agencije za privredne registre (APR), a beogradska tvrtka “Tačno”, koja je krajem 2020. stekla pravo koristiti se imovinskim pravima i žigovima agencije.

Istodobno je registrirala šest Tanjugovih servisa: Tanjug servis vijesti, Tanjug servis vijesti na engleskom, Tanjug foto servis, Tanjug video servis, Tanjug livestream i Biz servis Tanjug. Kao njihov izdavač navedena je tvrtka “Tačno”, čija je ravnateljica Manja Grčić.

Joksimović je poručila da će Tanjug i dalje biti “okosnica svih važnih događaja u zemlji, regiji i svijetu“, a ravnateljica “Tačno” d.o.o. koje će upravljati agencijom, najavila je velika financijska ulaganje, te osnivanje televizije Tanjug.

“Modernizacija Tanjuga počinje. Plan je da, kao i sve što smo do sada radili, unaprijedimo, da iskoristimo brend i tradiciju i naše znanje kako bismo napravili najmoderniju agenciju u regionu. U planu su velika financijska ulaganja, kao i otvaranje televizije Tanjug“, naglasila je Manja Grčić.

Tanjug je, prema objavi beogradskih medija 2015. godine, službeno prestao postojati 31. listopada te godine, kad je, “sukladno zakonskom roku za privatizaciju medija u državnom vlasništvu, brisan iz evidencije Agencije za privredne registre”, ali je Tanjug nastavio i dalje normalno raditi.

Tadašnji državni tajnik u Ministarstvu kulture i infomiranja Saša Mirković odbacio je tada kao netočne navode da će poslije gašenja Tanjuga početi raditi nova agencija pri srbijanskoj vladi, istaknuvši da su “privatne agencije Beta i FoNet dovoljne za tržište Srbije”.

Novinska agencija Tanjug utemeljena je kao Telegrafska agencija nove Jugoslavije (TANJUG) 5. studenog 1943. godine u Jajcu, a prvi veliki profesionalni zadatak bio je izvijestiti domaću i svjetsku javnost o 2. zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) 29. studenog 1943, tijekom Drugog svjetskog rata.

Tanjug danas dnevno emitira više stotina informacija iz unutarnje i vanjske politike, gospodarstva, društva, kulture i sporta iz Srbije i svijeta, ima vlastiti video, fono i foto servis, a surađuje s vodećim svjetskim agencijama i članica je Asocijacije balkanskih novinskih agencija (ABNA).

U arhivi Tanjuga pohranjeno je više od 3,5 milijuna foto-negativa i fotografija te nekoliko milijuna tekstova i izvješća o najvažnijim događajima u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji i svijetu od Drugog svjetskog rata, odnosno od utemeljenja Tanjuga do danas.

Rok za privatizaciju 73 državna medija u Srbiji istekao je 1. studenoga 2015. godine, a do tada ih prodano 36.

Srbija se u izvješćima Europske komisije o napretku u procesu eurointegracija navodi kao zemlja upitnih medijskih sloboda, premda državni dužnosnici tvrde da je sloboda medija u Srbiji “neusporedivo veća nego 2011. i 2012. godine”.

Prema izvješću Reportera bez granica iz 2020. godine, Srbija je na listi slobode medija pala za tri mjesta i ta ju je organizacija u travnju lani svrstala na 93. poziciju.

Hina/Foto:prva.s


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

13 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

15 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

18 sati prije