Kategorije Magazin

Uskoro predstava “Žikina dinastija u Lijevoj našoj” autora Zvonimira Hodaka

Širi dalje

“Žikina dinastija u Lijevoj našoj” je urnebesna i zabavna predstava o hrvatskoj političkoj patologiji nastala po kolumnama Lijevom našom Zvonimira Hodaka.



Hrvatstvo je i danas u neovisnoj Republici Hrvatskoje tabu, protivljenje i osporavanje hrvatstva se plasiralo u mentalitet, generacije i generacije stjecale su privilegije osporavajući svoj mali hrvatski narod.

Ima više od dva desetljeća kako taj za neke sporni hrvatski narod uživa svoju državu, a s tim se nekada privilegirani počev od Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije i Titove SFRJOT teško mire. O tome Zvonimir Hodak iz tjedna u tjedan na duhovit način upozorava u svojoj kolumni

Predstava će svoj kazališni život započeti u Zagrebu 18. 19. i 20. travnja na Maloj sceni, Medveščak 2.  U subotu 21. travnja zakazano je prvo gostovanje u Gospiću.

Hit predstava

Nakon više od godinu dana priprema pred publiku izlazi „Žikina dinastija u lijevoj našoj“. Istu predstavu po kolumnama Zvonimira Hodaka „Histrionski dom“ je najavljivao za početak veljače, ali kako je glumac Antun Tudić bez objašnjenja, nakon što je u uredu Zvonimira Hodaka pred

poznatim odvjetnikom i dramaturgom ove monokomedije zdušno pristao odigrati istu, čak počeo uvježbavati tekst, a kasnije iz samo njemu poznatih razloga odustao, otkazujući suradnju uoči premijere esemesom, ovog teatarskog zadatka se prihvatio mladi glumac Šiško Horvat Majcan.

U kazališnim kuolarima šuškalo kako je tekst monokomedije po Hodakovim tekstovima nesuđeni protagonist Antun Tudić nosio na ogled u svoj matični „Kerempuh“ gdje su mu sugerairali da predstavu minira, jer je procijenjeno da je to nesumnjivo hit predstava, a kako se istodobno u tome kazalištu pripremala Frljićeva predstava „Šest lica traži autora“, „Žikina dinastija u lijevoj našoj“ je predstavljala ozbiljnu konkurenciju kao jedini istinski  teatarski odgovor na Frljićeve provokacije.

Nažalost, Zlatko Vitez, premda je bio upoznat s tim informacijama kao da je jedva čekao da se riješi škakljivog Hodakovog teksta pa je idejnog začetnika i dramaturga predstave „Žikina dinastija u lijevoj našoj“ optužio je za poslovnu neozbiljnost.

Srećom postoji i Mala scena gdje će predstava premijerno biti izvedena.

Stvarne osobe

Uz „Žikinu dinastiju u lijevoj našoj“ izraz monokomedija, odnosno humorna monodrame iz suvremenog života u Republici Hrvatskoj najbolje pristaje. “Žikina dinastija u lijevoj našoj” je nastala po kolumnama “Lijevom našom” Zvonimira Hodaka. Obično se kaže kako u Hrvatskoj nema humora, „Žikina dinastija u lijevoj našoj“ to demantira. Ima ga i dolazi direktno s ognjišta, iz šiljastih glava, kako to rasistički navode brojni ljevičari.

Čuveni zagrebački odvjetnik svakog tjedna ispisuje kolumnu „Lijevom našom”. Kao odvjetnik branio je mnoge, a ukolumnama, uporno i nepopustljivo brani hrvatstvo. Hodakove kolumne prepune su stvarnih osoba, a neke od onih o kojima piše opravdano ih naziva – Žikina dinastija.

Žikina dinastija u lijevoj našoj“ je urnebesna i zabavna predstava o hrvatskoj političkoj patologiji. Hrvatstvo i danas u neovisnoj Republici Hrvatskoj je tabu, protivljenje i osporavanje hrvatstva se plasiralo u mentalitet, generacije i generacije stjecale su privilegije osporavajući svoj mali hrvatski narod.

Ima više od dva desetljeća kako taj za neke sporni hrvatski narod uživa svoju državu, a s tim se nekada privilegirani počevši od Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije i Titove SFRJOT teško mire. O tome Zvonimir Hodak iz tjedna u tjedan na duhovit način upozorava u svojoj kolumni.

Još Hrvatska ni propala, a ognjištarski, primitivni thompsonovski humor tek stupa na scenu Male scene. Medijsk pokrovitelj  predstave je i “Maxportal”

  • Trajanje monokomedije je 70 minuta.
  • Glumi: Šiško Horvat Majcan
  • Režija: Šiško Horvat Majcan
  • Dramatizacija: Dražen Stjepandić
  • Produkcija: Umjetnička organizacija „Ecipecipec“ Zagreb

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

2 sata prije

Plenković o internoj anketi, pregovorima s DP-om i susretu s Milanovićem: Sve ste vidjeli…

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Okučanima nakon obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije…

3 sata prije

Milanović i Plenković u Okučanima, nad Hrvatskom lete Rafalei

Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene…

5 sati prije