Kategorije Magazin

Župnik odbio pričestiti dijete s Downovim sindromom: “Što će on na oltaru kad ništa ne zna “

Širi dalje

Adam Kadić iz Gradišta kraj Županje rođen je s Downovim sindromom. Učenik je trećeg razreda i uz pomoć asistenta pohađa redovitu školu. Adamov razred sutra ima prvu pričest. No, Adama i još dvoje djece s poteškoćama u razvoju župnik odbija pričestiti zajedno s ostalima, piše Dnevnik.hr



Novi sako, košulja, čak i kravata. Jedanaestogodišnji Adam priprema se za prvu pričest. Majka mu je sašila i bijelu haljinu. Prvoj se pričesti jako veseli, a ondje će biti i cijeli njegov razred.

Svi će se pričestiti. Ali ne jedni kraj drugih. Adam i još dvoje djece s posebnim potrebama ne mogu na oltar s ostalim prvopričesnicima. “Najteže mi je zato što je svećenik odvojio troje djece, ne mogu stajati gore, s ostalima. Pitala sam ga – zašto su, velečasni, naša djeca odvojena. Rekao mi je – što će gore, on ne zna ništa”, kazala je Slavica Kadić

, Adamova majka.

Majka je predložila svećeniku da Adama na pričesti prati netko od članova obitelji ili njegova asistentica na nastavi. No, svećenik je i to odbio. “To je žalosno kad sam došla dovde da moram ići u medije da bi dijete s posebnim potrebama… tražilo prava i u crkvi da nas ne odvajaju… Oni su takvi kakvi jesu, mi se odreći djece svoje ne možemo”, kazuje Slavica Kadić kroz suze.

Pisala je majka i nadbiskupu đakovačko-osječkom Đuri Hraniću. Upravo je on prije 11 godina krstio Adama kao peto dijete u obitelji. Ni nadbiskup nije mogao ništa promijeniti. “Žao mi je što Vi i Vaš sin prolazite neugodnosti koje prolazite zbog toga što župnik jednostavno ne razumije problem i onda krivo postupa i reagira. Pokušat ću s njim razgovarati, no ne znam da će to donijeti neki plod, jer je on u godinama kada više nije moguće ‘savijanje grana’ nego se grane pod pritiskom lome i pucaju“, napisao je nadbiskup.

I mi smo pokušali razgovarati sa župnikom. No, bez uspjeha. Tek nam je u prolazu dobacio: “Prva pričest je u pola 11, a ako ste vi proroci pa znate unaprijed što će biti, to ne znam”.

Hoće li se Adam sutra pričestiti rame uz rame sa svojim vršnjacima ili odvojeno s još dvoje djece s posebnim potrebama, od župnika nismo uspjeli doznati. Kako god bilo Adam je spreman. Pred Bogom, pa tako i u crkvi svi bi trebali biti jednaki.

IZVOR:Dnevnik.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Obiteljska drama i raskol u Mostu: “Marija se već vidjela u Bruxellesu na velikoj plaći”

Sanorski zastupnici Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić razišli su se Mostom, a o pozadini raskola progovorili su…

9 minuta prije

Ministar Medved čestitao legendarnoj brigadi: “Vi ste sinonim najvećih pobjeda”

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u nedjelju je čestito pripadnicima 4. gardijske brigade - Pauci, 33. godišnjicu…

31 minuta prije

“Bljesak slobode” u Okučanima: “Poezija je i vrsta oružja u miru”

Već treću godinu, kao uvod u središnji dio obilježavanja vojno-redarstvene operacije Bljesak, Narodna knjižnica u…

54 minute prije