Kategorije HrvatskaNaslovna

BILDERBERG 2015. Pogledajte koji svjetski moćnici dolaze na sastanak kontroverzne skupine

Širi dalje

Engleski mediji pišu da Bilderberg ima daleko veći značaj od nedavnog sastanka zemalja članica G7. Nakon višegodišnjeg izostanka skupu će nazočiti i Henry Kissinger



OVOGODIŠNJI susret najutjecajnijih ljudi svijeta koji zajedno djeluju u sklopu skupine Bilderberg, a za koju mnogi teoretičari zavjere smatraju da njezini članovi potajno upravljaju svijetom, održava se u austrijskom gradiću Telfs-Buchenu. Moćnici koji sudjeluju u “neformalnim razgovorima” pak tvrde da skup služi za raspravu o globalnim kretanjima i traženje odgovora na globalne izazove.

Godišnja konferencija počinje u četvrtak, zatvorena za javnost, a svjetski moćnici raspravljati o aktualnim problemima i prijedlozima za njihova rješavanja.

BBC piše da će među 133 uzvanika koji ovog tjedna dolaze u Austriu biti 21 političar. Među njima su prvi državni tajnik Ujedinjenog Kraljevstva George Osborne,  britanski laburist Ed Balls, posebni savjetnik američkog predsjednika Obame za financijska i ekonomska pitanja Laurence Boone, nizozemski premijer Mark Rutte, austrijski predsjednik Heinz Fischer, umirovljeni američki general i bivši direktor CIA-a David Petraeus.

Uočljiv je i izostanak pojedinih znamenitih imena s ovogodišnjeg sastanka. Na skupu se tako neće naći prošlogodišnja uzvanica i direktorica MMF-a  Christine Lagarde, bivši talijanski premijer Mario Monti i bivši predsjednik Europske komisije Jose Barroso. Od 133 uzvanika samo je 27 žena, među kojima su predsjednica banke Santander Ana Botin, predsjednica BBC Trusta Rona Fairhead i izvršna urednica The Economista Zanny Minton Beddoes. Na skupu će biti ukupno 18 predstavnika medija.

The Guardian piše da sastanak Bilderberg grupe ima daleko veći značaj od nedavnog sastanka zemalja članica G7

Na listi uzvanika nalazi se i 14 predstavnika različitih lobija i jednak broj renomiranih akademika, dok je jedini predstavnik kraljevskih obitelji nizozemska princeza Beatrix čiji je otac jedan od utemeljitelja sastanaka koji se od 1954. godine uglavnom održavaju u Hotelu Bilderberg u nizozemskom Oosterbeeku s deklariranim ciljem da “osnaže dijalog između Europe i Amerike”.

Konferencija će se baviti i sigurnosnim pitanjima, uključujući rasprave o kemijskom oružju, terorizmu, situaciji na Bliskom istoku, NATO-u i internetu.

Nakon višegodišnjeg izostanka na sastanku će se naći i bivši državni tajnik Sjedinjenih Država Henry Kissinger koji je učestali gost još od 1950-ih. SAD ujedno ima i najveći broj predstavnika, njih 33, a slijede Ujedinjeno Kraljevstvo (12), Francuska (10) i Austrija (9).

Tajnovitost razgovora u Hotelu Bilderberg reguliraju pravila kuće Chatham prema kojima su novinari “slobodni prenijeti dobivene informacije”, ali bez imenovanja sugovornika.

Engleski mediji u izvješćima o ovogodišnjem skupu pišu da Bilderberg ima daleko veći značaj od nedavnog sastanka zemalja članica G7.

MP/Foto: Bildeberg promo


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

VANDALIZAM! Hrvatski dom u Footscrayu išaran četničkoim znakovljem

Korisnik Twittera journovox69 objavio je dvije fotografije Hrvatske kuće u Melbourneu koja je išarana četničkim…

5 sati prije

Glasnogovornik Vlade: Blizu smo dogovora, u utorak je moguć obris nove većine

U Vukovaru je u petak održan neformalni sastanak predstavnika HDZ-a i Domovinskog pokreta na kojem…

6 sati prije

NESLUŽBENO: HDZ i DP u Vukovaru, Plenković dogovorio 80 ruku

Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako…

6 sati prije