Dokument: Kako Most vidi vlast, tko bi bio šef Sabora, tko premijer, kako će birati ministre

Širi dalje

Na zajedničkom sastanku s HDZ-ovom i SDP-ovom koalicijom Most je pondio dokument na tri stranice u kojemu predviđa kako bi izgledala buduća Vlada.

Prema prijedlogu MOST-a premijer bi bio nestranačka neutralna osoba izabrana konsenzusom triju strana, zamjenik premijera ili prvi potpredsjednik Vlade bio bi pola mandata predstavnik jedne, a pola mandata predstavnik druge velike koalicije.


Cijelo bi vrijeme drugi potpredsjednik Vlade bio osobno Božo Petrov.

Most bi za sebe rezervirao jednu šestinu resora u Vladi, jednu šestinu bi dao neutralnim osobama izabranima konsenzusom, dok bi ostatak popunili predstavnici dviju velikih koalicija – svaka bi dobila po trećinu. Uredi i druga tijela formirali bi se konsenzusom.

U Hrvatskom saboru predsjednik bi prvu polovicu mandata bio netko iz jedne, a drugu polovicu mandata netko iz druge velike koalicije. ‘Prvi’ potpredsjednik Sabora bio bi iz redova Mosta.

Svi saborski odbori i ostala parlamentarna tijela bili bi formirani konsenzusom.

‘Ovaj načelni prijedlog podložan je korekcijama koje prvenstveno usuglase dvije najveće političke stranke/koalicije, jer će ih treća, kao moderator, uvijek lakše prihvatiti kad su preliminarno usuglašene od strane prvih dviju strana’, navodi Most u svom dokumentu naslovljenom ‘Načelni prijedlog formiranja Vlade Republike Hrvatske i konstituiranja Hrvatskog sabora – 2015.’.

Most je u poslijepodnevnim satima na Facebooku objavio da je sada sva odgovornost na dvjema velikim strankama:

“Današnji sastanak početak je jednog novog i demokratskog političkog procesa u Hrvatskoj. Tipočne podjele na lijeve, desne, ustaše, partizane, domoljube, ne domoljube, crvene i plave postale su – nebitne.

Danas su dvije strane sjedile za istim stolom i nije bilo ni jedne ružne riječi. Malo političkog nadmudrivanja, što je sasvim prihvatljivo jer u ovom kontekstu lijevi i desni 20 godina nisu sjeli za isti stol. Most je ovime itekako opravdao povjerenje svojih birača. A sada je sve – na njima. Na onima koju su nam gradili Hrvatsku ovakvu kakva je prethodnih 20 godina.

Imaju vremena do subote odlučiti i jedni i drugi pristaju li na naš model i na nestranačkog mandatara. 20 godina su sve odluke bile na njima, Hrvatska je opet većinski odabrala – njih. Pa onda je sasvim korektno da i u ovom ključnom trenutku, odluka bude na njima.

”Današnji sastanak početak je jednog novog i demokratskog političkog procesa u Hrvatskoj. Tipočne podjele na lijeve, desne, ustaše, partizane, domoljube, ne domoljube, crvene i plave postale su – nebitne”, ustvrdio je Most u objavi na Facebooku.

 

 

MP/Foto:FaH


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

7 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

13 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

14 sati prije