Dr. Goran Marić: Hrvatska narodna banka je monetarna SAO Krajina u Hrvatskoj

Širi dalje

U emisiji Markov trg na Z1 televiziji gostovali su profesor na Ekonomskom fakultetu Drago Jakovčević i saborski zastupnik Goran Marić koji je predstavio svoju novu knjigu ‘Slom lažnih proroka’.



Jedna od glavnih teza emisije bila je sadržana u pitanju voditelja Marka Juriča je li Hrvatska narodna banka postala monetarna SAO Krajina u Hrvatskoj?

“Hrvatska narodna banka se odavno otuđila od Hrvatske, ne zanima ih niti jedan problem – ni ovrhe, ni visina kamate, ni blokade” rekao je između ostalog predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun dr. Goran Marić predstavljajući svoju tek završenu knjigu “Slom lažnog proroštva”.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dr. Drago Jakovčević, rekao je da se “banke ponašaju kako im se dopusti, a njihovo ponašanje regulira HNB” zbog čega banke uopće ne krivi.

“Banke više zarađuju od kamata na minusima po tekućim računima građana, nego od kamata na stambene kredite, a stambeno zbrinjavanje bi moralo biti interes države”, navodi Jakovčević. Dotakao se i činjenice da su danas u svijetu kamate na povijesno niskim razinama, no u Hrvatskoj nisu. “Kamata na dugoročni stambeni kredit u Hrvatskoj je 6,1 posto, u Njemačkoj 2,8 a u Austriji 2,2 posto, a za gospodarstvo još i veće”, podsjetio je Jakovčević.

U emisiju se telefonski uključila i Miriam Kervatin, predsjednica Udruge blokirani koja je navela da država “legalno kamatari građane preko Fine koja mjesečno na kamate i naknade za vođenje računa blokiranih građana uzme pola milijarde kuna.”

Spomenula je i problem kredita s bandera, odnosno činjenicu da se već godinama tolerira paralelni bankovni sustav, za što Marić odgovornom smatra fiskalnu i monetarnu vlast. “Neregistrirane kreditne tvrtke ilegalno djeluju po Hrvatskoj, a HNB za to nije briga”, napominje Marić.

Jakovčević je pak spomenuo da su dometi porezne politike u Hrvatskoj također porazni jer imamo pet milijardi kuna obračunatog i 55 milijardi kuna neobračunatog poreza, na što je Marić dodao da je država u samo jednoj godini uvela čak sedam milijardi kuna dodatnog poreznog opterećenja. “To lomi kralježnicu jačih gospodarstava, a kamoli krhkog hrvatskog gospodarstva.”

Za izlazak iz ovakve situacije Marić kaže da je potrebno mobilizirati intelektualnu i stručnu infrastrukturu jer se u nas, tvrdi, ne koristi znanje, a intelektualce se gura u stranu. Također bi trebalo otkloniti sva zla potkupljivosti, odnosno korupcije, i sive ekonomije koju pospješuje upravo stalno povećanje poreza. Spomenuo je i činjenicu da se uopće ne mari za nalaze Državne revizije koja je utvrdila da se u Hrvatskoj godišnje dvije do tri milijarde kuna troši potpuno nepotrebno. Pojašnjava da bi Državnoj reviziji za njezin rad bilo potrebno osigurati samo pet milijuna kuna i revizija bi, kaže, uspjela kontrolirati sve za što je nadležna.

Naveo je i činjenicu da samo 0,33 posto poduzetnika ostvaruje 55 posto svih prihoda i dobiti u Hrvatskoj, zapitavši se kakvo je to tržište!?

Marko Jurič/Markov trg


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Uhićen Gerard Depardieu, 15 žena ga optužilo za seksualno nasilje

Slavni francuski glumac Gerard Depardieu (75) priveden je zbog optužbe za seksualni napad, pišu francuski…

58 minuta prije

Mesić: Ne može se stvoriti Velika Srbija, oni su mala država na Balkanu

Stjepan Mesić je tijekom boravka u Prištini, na skupu PanAlbanci-Inter-Balkan-Euroatlantik, izjavio da se Velika Srbija…

2 sata prije

Rijeke pravde i pravednici, analiza jednog poraza

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kninu je 7. travnja 2024., deset dana prije izbora,…

4 sata prije