Kategorije Naslovna

UŽIVO: DRAMA U VLADI – Plenković tražio razrješenje tri MOST-ova ministra

Širi dalje

Mostovi ministri Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Slaven Dobrović odbili su prihvatiti očitovanje Vlade vezano uz pokretanje povjerenja ministra Zdravka Marića nakon čega je premijer Plenković zatražio njihovo razrješenje.



– Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri ministra Mosta – izjavio je Plenković.

Vlada je odbila navode iz SDP-ova zahtjevu za opoziv ministra financija Zdravka Marića. Vlada ne prihvaća navode o ovoj inicijativi te vrlo jasno odgovaramo na aluzije na eventualni sukob interesa ministra Marića vezano za Agrokor te za navode o nezakonitostima da je Marić od HPB-a dobio kredit po određenim uvjetima kao član NO-a Banke, kazao je premijer Andrej Plenković.

Protiv ove odluke glasovali su Mostovi ministri Ante Šprlje, Slaven Dobrović i Vlaho Orepić nakon čega je premijer zatražio pripremu odluke za njihovo razrješenje.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja rekao je jučer kako se radi o situaciji nestranačkog čovjeka koji je ministar financija.

“Tako da ne vidim u čemu je tolika važnost ministra Marića da njegovim odlaskom vlada ne može nastaviti funkcionirati. Nama to nije u fokusu niti interesu ali ako netko želi rušiti vladu, ja se nadam da ne želi, onda to zasigurno neće biti odgovornost Mosta”, kazao je Grmoja.

Premijer Plenković kazao je u četvrtak da su jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljavanja uz povezivanje obrazovanja i tržišta rada te osiguranje održivosti javnih financija tri temeljna cilja Nacionalnog programa reformi. Taj program reformi za 2017. godinu elaboriran je u 12 područja i sadrži 51 mjeru.

“Mislim da smo ovim dokumentom pokazali ambiciju, ali i sadržajem stavili okvir realno ostvarivih ciljeva. Očekujem da ovaj dokument bude vodič u radu svih resora i korišten u temeljnoj zadaći, a to su strukturne reforme”, kazao je Plenković u uvodnom govoru o nacionalnom programu reformi.

Na samom početku sjednice Plenković je kazao i to da je važno da i ova godina prođe na sličnom tragu kao što su bili rezultati za 2016., dakle u odgovornoj politici fiskalne konsolidacije. Osvrnuvši se na podatke Državnog zavoda za statistiku i Eurostata o prekomjernom manjku i javnom dugu, Plenković je istaknuo da je od 2002. godine, odnosno otkad se mjere ti podaci prema aktualnoj statistici, u 2016. ostvaren najniži proračunski deficit hrvatske države, a pao je i javni dug.

U ponedjeljak su Državni zavod za statistiku i Eurostat izvijestili da je deficit hrvatskog državnog proračuna u 2016. godini iznosio 2,7 milijardi kuna, što je 0,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nakon što je godinu ranije iznosio 11,3 milijarde kuna, odnosno 3,4 posto BDP-a.

Javni dug, pak, pao je na 289,07 milijardi kuna ili 84,2 posto BDP-a, što je oko 500 milijuna kuna manje u odnosu na kraj 2015., kada je iznosio 289,58 milijardi kuna ili 86,7 posto BDP-a.

Tako je lani udjel javnog duga u BDP-u pao za 2,5 postotnih bodova, što je njegov prvi pad nakon osam godina, a zahvaljuje se dobrim fiskalnim rezultatima i većem nego što se očekivalo rastu gospodarstva. “

To su makroekonomski pokazatelji koji su ohrabrujući za ukupne trendove hrvatske ekonomije, i koji ulijevaju povjerenje u političku stabilnost i napore koje kao mi kao Vlada RH ulažemo. Važno je da i ova godina prođe na sličnom tragu kao što su bili rezultati za 2016., u odgovornoj politici fiskalne konsolidacije”, izjavio je Plenković .


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

10 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

11 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

14 sati prije