Mađari podržavaju Orbana: “Žica, možda, izgleda ružno, ali je učinkovita!”

Širi dalje

VIŠE od 60 posto glasača oporbenih socijalista podržava Orbanovu politiku prema izbjeglicama



Mađarska je ogradom i žicom zatvorila zelenu granicu prema Hrvatskoj i Srbiji. Do kraja kolovoza u Mađarskoj je registrirano je 304.000 migranata, a do kraja godine u susjednoj se državi očekuju oko 600.000 migranata.

Svi koji uđu propuštaju se dalje u Austriju, no po putu ih, postavljeni uz prometnice, prate golemi plakati na kojima piše: “Ako dolaziš u Mađarsku, ne smiješ uzeti radno mjesto Mađarima!”, “Kad dolaziš u Mađarsku, moraš poštovati našu kulturu!”. S  jednog panoa nasmiješena mlada žena mograntima poručuje: “Nem akarunk illegális bevándorlókat!”  U prijevodu: “Ne želimo ilegalne imigrante!”

Većina građana podržava takvu vladinu politiku. Mađarski mediji prenose izjavu Katalin Horvát

(zanimljivo prezime) 45-godišnje tajnice, koja je kazala “Žica izvana možda ružno izgleda, ali je učinkovita”

Rat plakatima oko izbjeglica

Ima u Mađarskoj i onih koji vladinim porukama uzvraćaju kontra  plakatima na kojima piše “Preživio sam mađarsku antiimigracijsku kampanju!”

Srame se optužbi za ksenofobiju kojoj u lošim socijalnim neprilikama u zemlji, problemima sa susjedima u prošlosti te strahu od multikulturalnosti. Prosječna je plaća u državi oko 500 eura, ali nezaposlenost je u padu.

Mađarska ima blizu deset milijuna stanovnika, a na kraju kolovoza registrirano je 304.000 ljudi bez posla, 39.000 manje nego godinu prije. Stopa nezaposlenosti je 6,7 posto, a dio nezaposlenih angažiran je i u postavljanju ograde na granici.

Prema istraživanju objavljenom prošli tjedan u Mađarskoj čak 70 posto građana koji na izbot+rima glasaju za vladajući Fidesz, izjasnili su se protiv prihvata izbjeglica. No, zanimljivo je da glasači oporbenih socijalistima, njih više od 60 posto ne želi izbjeglice u svojoj zemlji.

U sve jačoj desničarskoj stranci Jobbik predlagali su i oštrije mjere protiv imigranata, a Orbána čak nazivaju – premlakim i popustljivim.

MP/foto:rtl


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

12 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

14 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

17 sati prije