Novo istraživanje: HDZ i dalje raste, Predsjednica napopularnija

Širi dalje

U odnosu na prošlogodišnji travanj, glavna opozicijska stranka bilježi porast od čak 11,2 posto više glasova.



Redovito mjesečno istraživanje CRO-Demoskopa pokazalo je da HDZ i u travnju drži stabilnu prednost ispred SDP-a, a da se Živi zid i ORaH prate u stopu već treći mjesec zaredom.

Da su izbori provedeni početkom travnja kad je provedeno ovo istraživanje, HDZ bi dobio 31,4 posto glasova biračkog tijela, što predstavlja rast u odnosu na ožujak kad je imao 31,1 posto glasova. U odnosu na prošlogodišnji travanj, glavna opozicijska stranka bilježi porast od čak 11,2 posto više glasova.

Dvije su vodeće stranke u ovomjesečnom istraživanju zabilježile i najveću izbornu podršku u posljednjih dvanaest mjeseci, što je izravna posljedica političkog zaoštravanja najprije uoči predsjedničkih izbora, a sada i u sve vidljivijoj predizbornoj groznici uoči parlamentarnih izbora, piše u priopćenju agencije Promocija plus koja provodi mjesečno istraživanje CRO Demoskop.

Druge dvije stranke koje prelaze izborni prag od 5 posto, Živi zid i ORaH, i dalje imaju sličnu količinu podrške. Živi zid je već drugi mjesec na trećem mjestu, sada s izborom od 7,2 posto (prije mjesec dana 7,5 posto), dok je ORaH s podrškom od 6,8 posto (u ožujku 7 posto) sada na četvrtom mjestu.

Predsjednica je najpozitivnija

Što se koalicija tiče, Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 33,5 posto (prema 33,7 posto iz ožujka), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 27,8 posto na drugom mjestu (jednako kao i u ožujku). Slijede stranačka lista Živog zida sa 7,7 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 7,2 posto), te lista Orah-a koja bilježi izbor od 6,8 posto (prema 6,9 posto iz ožujka).

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je na vrhu ljestvice odabira najpozitivnijih domaćih političara s podrškom od 31,2 posto (prema 28,2 posto iz ožujka). Prethodni stanar Pantovčaka, Ivo Josipović je na drugom mjestu s izborom od 10,2 posto (prije mjesec dana 13,5 posto).

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka što je još jedan pokazatelj političke polarizacije u zemlji: Tomislav Karamarko (33%) i Zoran Milanović (32,6%), stoji u priopćenju.

Vladu ne podržava 55,6 posto

U izboru za najvažniju temu ili događaj mjeseca, tri su se događaja izdvojila u odnosu na ostale: gospodarska kriza u zemlji (20,3%), prosvjed branitelja u Savskoj i antibraniteljski prosvjed (19,3%), te zrakoplovna nesreća Germanwingsa (19,2%).

Vlada RH je zahvaljujući socijalnim mjerama kao i potezima koji podsjećaju na predizborne aktivnosti (a bilježe se s početkom siječnja ove godine), zabilježila rast potpore za svoj rad s prošlomjesečnih 28,4 posto na sadašnjih 30,1 posto, dok vladinu politiku ne podržava 55,6 posto građana (prema 59,9 posto iz ožujka), uz sadašnjih 14,4 posto neodlučnih.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Tužan prizor omiljenog mjesta bogatih. Hotel je ostao bez glavne atrakcije

Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapassu, alpskom prijevoju u južnoj Švicarskoj, na nadmorskoj…

45 minuta prije

HDZ nastavlja provocirati Milanovića: Vrhovni šarlatan bezočno laže!

HDZ nastavlja s provociranjem predsjednika RH Zorana Milanovića na Facebooku, na što on ne reagira…

1 sat prije

Javio se Pupovac: Neću dopustiti da nas ponižavaju

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da pri formiranju vlade i parlamentarne većine neće dopustiti…

1 sat prije