Optužbe iz Austrije: Tri hrvatska političara primili su po 210 tisuća eura mita

Širi dalje

Tri hrvatska političara koja se spominju kao osobe koje su primile mito po 210 tisuća eura od uprave Hypo banke kako bi prenamijenili zemljište banke na otoku Pagu u građevinsko navodno su Davorin Mlakar, Danijel Ropuš i Josip Vresk.



Političari koja se spominju da su navodno primili mito, bivši ministar uprave Davorin Mlakar, čelnik HSS-a u ličko senjskoj županiji Danijel Ropuš i bivši saborski zastupnik HSS-a Josip Vresk, ispitani su kao svjedoci.

Svu trojicu već je u istom svojstvu ispitala austrijska savezna kriminalistička policija. Zanimljivo je da su Josip Vresk i Danijel Ropuš na tom ispitivanju, neslužbeno se doznaje, potvrdili da su primili svaki po 210.000 eura. Istražiteljima su objasnili da su radili kao savjetnici Hypo banke vezano za prenamjenu zemljišta u Šimunima te im je na ime pruženih usluga isplaćen spomenuti iznos. Novac im je isplaćen u tri navrata i to u gotovini preko jednog austrijskog poduzetnika.

Austrijska Hypo Alpe Adria Banka potrošila je 1,7 milijuna eura kako bi kupljeno zemljište u zelenoj zoni u Šimunima na otoku Pagu postalo građevinsko. Od tog iznosa trojica hrvatskih političara, prema podacima iz istrage u Austriji, dobila su svaki po 210.000 eura. I došlo je, većim dijelom, do prenamjene zamljišta u građevinsko.

“Nisam primio nikakvo mito niti sam ikada potpisao ugovor niti primio neki poseban novac vezan za poslove na Pagu. Od 2005. do 2009. radio sam kao privatni konzultant, a a za Hypo banku radio sam na slučaju zemljišta u Zaprešiću. Zamoljen sam od Hypo banke da provjerim mogu li na Pagu graditi turističke komplekse, a ja sam i to u dobroj vjeri i potpuno besplatno i provjerio nadajući se od njih nekom većem poslu. Nikada za to nisam primio nikakav novac, plaću ili mito”, rekao je Mlakar potvrdivši da je u svojstvu svjedoka bio na ispitivanju u policiji u Austriji.

“Ispitivali su me vezano za Pag kao i Ropuša i to u svojstvu svjedoka, ako sam razumio priprema se optužnica protiv Kirchera. To je sve što znam”,  kazao je Mlakar.

Maxportal/H Foto: Jutarnji


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Škoro o Radiću i Penavi. “Žalosno je da su u DP-u zabranili pjesmu Lijepa li si”

Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu gdje…

40 minuta prije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

11 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

11 sati prije