Kategorije Naslovna

POUZDANO ili PODVALA: Večernjak piše da Hasanbegović neće biti ministar, a Prgomet hoće

Širi dalje

U HDZ-u razmišljaju da potkraj kampanje predstave ključne ljude koji bi, nakon pobjede na izborima, preuzeli najvažnija ministarstva.



Na predstavljanju izbornog programa u Muzeju Mimara uz Andreja Plenkovića, prezenteri su bili Ivana Maletić, potpredsjednica HDZ-a, ministar financija Zdravko Marić  te Tomislav Ćorić, HDZ-ov ekonomski stručnjak.

To troje ljudi sigurni su kandidati za ministre, jedino će u slučaju Ivane Maletić odluka hoće li pristati na funkciju u Vladi ovisiti o njezinoj procjeni je li Vlada koju bi HDZ mogao formirati neovisna i stabilna ili će ponovno mnoge odluke biti zakočene neslaganjem partnera, piše Večernji list

.

Zdravko Marić bi, po svim informacijama, trebao ostati ministar financija, Tomislav Ćorić, (iako nije član stranke) konkurira za ministra rada i mirovinskog sustava jer u HDZ-u kažu da iznimno dobro poznaje upravo mirovinske fondove, dok bi Ivana Maletić mogla biti i potpredsjednica Vlade za gospodarstvo.

Izvori Večernjeg u HDZ-u kažu kako za resore financija i gospodarstva imaju više kandidata – od Zdravka Marića, Gorana Marića, Tomislava Ćorića, Ivane Maletić, kao i za vanjske poslove gdje se nameću Davor Božinović, Davor Ivo Stier (vjerojatnije je da će zadržati poziciju u Bruxellesu jer bi mu zamjena bio Ivan Tepeš iz HSP-a AS), a u kombinaciji je navodno i dalje Miro Kovač, ministar vanjskih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a.

Od aktualnih ministara u eventualnoj Vladi HDZ-a trebali bi preživjeti ministri Zdravko Marić, Oleg Butković (promet) i Tomislav Tolušić (regionalni razvoj).

Za Antona Klimana, ministra turizma,  konkurirati za tu funkciju ako preferencijalnim glasovima uspije ući u Sabor, budući da je 14. u Osmoj izbornoj jedinici.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, prema izvorima Večernjeg lista teško bi ponovno mogao biti ministar, a njegovu poziciju mogao bi preuzeti Andro Krstulović Opara, koji je savjetnik predsjednice RH za kulturu i drugi je na listi u Desetoj izbornoj jedinici.

Kao kandidat za ministra zdravstva izgledan kandidat je povratnik u HDZ dr. Drago Prgomet, ali i neuroradiologinja dr. Dijana Zadravec.

Tugomir Majdak konkurira za ministra poljoprivrede, a Damir Krstičević za ministra obrane.

No, upitno je koliko vjerovati u ovakve najave, poglavito što se Večernji list u ranijim najavama nije pokazao pouzdan.

Više smo skloni povjerovati da je riječ u puštanju probnih balona HDZ-u nesklonih političara, ili obračunu frakcija unutar same stranke, nego pouzdanim  “izvorima iz vrha HDZ-a”. Neke od navedenih kandidata (Damir Krstičević)  bivši ( a izgledno i budući) koalicijski partner MOST je blokirao kao kandidate za ministra.

Ovakvi tekstovi mogu bitno utjecati na stavove birača jer je dr. Hasanbegović omiljen među biračima HDZ-a, dok u vrhu stranke nije toliko popularan. Istodobno stranačko vodstvo preferira Prgometa, a članstvo i glasači stranke ga preziru.

M. Marković


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Glavni tajnik DP-a: “Da, našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a”

Glavni operativac i tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro, koji je s Mariom Radićem i ključni pregovarač oko sastavljanja većine…

2 minute prije

VANDALIZAM! Hrvatski dom u Footscrayu išaran četničkoim znakovljem

Korisnik Twittera journovox69 objavio je dvije fotografije Hrvatske kuće u Melbourneu koja je išarana četničkim…

11 sati prije

Glasnogovornik Vlade: Blizu smo dogovora, u utorak je moguć obris nove većine

U Vukovaru je u petak održan neformalni sastanak predstavnika HDZ-a i Domovinskog pokreta na kojem…

12 sati prije