Kategorije NaslovnaVijesti

Ratka Mladića u Haagu pretukla supruga Bosiljka i slomila mu ruku

Širi dalje

RATKA MLADIĆA u pritvoru haaškog suda pretukla je supruga Bosiljka. Mladić je ružno govorio o Srbima koji su ga “ostavili i zaboravili”, posvađao se sa suprugom, a u žestokoj svađi Mladić se našao na podu.



Rezultat je bio langeta na ruci ratnog vođe vojske bosanskih Srba.

“Za koju bagru sam se ja borio, ostavili su me i zaboravili. Ja sam ih branio, a oni su četničku bagru doveli na vlast” žalio se dementni Mladić supruzi za nedavnog posjeta u pritvoru u Haagu.

Informaciju da je Mladić u jadnom stanju, da je ostavljen i zaboravljen od svih, da ga ostali pritvorenici izbjegavaju, prenijeli su nam članovi obitelji hrvatskih optuženika koji ih pred Božićne blagdane posjetili u haaškom pritvoru.

Mladićeva supruga Bosiljka je u kolovozu 2015. svjedočila je u Haagu. Na sudu je izjavila da ja Mladić u srpnju 1995. u vrijeme kad je, po optužnici, Vojska Republike Srpske strijeljala muškarce iz Srebrenice, bio s njom u Beogradu,

“Ja sam sigurna da moj suprug nije mogao da počini takvo djelo i zato mislim da ne zaslužuje biti osuđen.”

Iako šestorica Hrvata koja čekaju žalbeni postupak – generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković te Valentin Ćorić, Jadaranko Prlić, Bruno Stojić i Berislav Pušić –  imaju ozbiljnih razloga za ljutnju na hrvatsku vlast zbog nebrige prema njima, optuženi Mladić u jadnoj je situaciji. Bolestan je, nemoćan i zaboravljen od svojih dojučerašnjih suradnika i vlasti u Beogradu i Banja Luci.

“Mladić stalno kuka da je ostavljen,  zaboravljen od svih, nema s kim razgovarati, a ostali pritvorenici ga izbjegavaju. Nitko s njim ne želi riječ progovoriti, popiti kavu niti se pozdraviti. A on bi tako želio s nekim se družiti. Stalno rogobori protiv Srba koji su ga izdali, a on ponavlja da je cijeli život posvetio borbi za prava Srba.

U Srbiji se inače malo piše u Mladiću. Ne žele ga vidjeti, zaboravljen je i ostavljen od svih. Usporedbe radi Hrvatska je za obranu  optuženih generala u Haagu – Markača, Čermaka i Gotovine – platila 28 milijuna eura, a Srbija za obranu osumnjičenih bosanskih Srba koji su imali državljanstvo Srbije, izdvojile tek 1, 7 milijuna eura.

Mladić je, bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u BiH. Više puta je mu je odgađano suđenje zbog bolesti.  Zna se da je 1996. doživio moždani udar, da ima šećernu bolest, česte su pojave visoke temperature i gripe, a na tv snimkama iz haaške sudnice vidljivo je da s naporom prati suđenje.

Katkada se može steći dojam da uopće ne zna gdje se nalazi.

Analitičari koji pažljivo prate suđenje i odnos službenog Beograda prema tom procesu, procjenjuju da se Srbija boji suđenja Mladiću i njegovog ishoda pa će kao i slučaju Miloševića, učiniti sve da Mladić ne dočeka kraj suđenja.

Nakon žestoke svađe sa suprugom u svim kasnijim posjetima da bi spriječili novu svađu i moguće incidente, za vrijeme posjeta vrata Mladićeve sobe uvijek su otvorena i pred sobom dežuraju dva zatvorska čuvara.

M. Marković/Foto:ICTJ


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Čabraja: Rijeka se bori za titulu, a nama je utakmica važnija nego Rijeci

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive, najavio je utakmicu protiv Rijeke, vodeće momčadi prvenstva. Utakmica je važna…

18 minuta prije

Raspudići ostaju bez novca iz Sabora, ali ima štos da Mostu uzmu 532.000 eura

Nakon najave da napuštaju Most i prelaze u nezavisne zastupnike, bračni par Raspudić, Marija Selak…

1 sat prije

Zlatna Barbara Matić. Dvostruka svjetska, sada je i europska prvakinja

Najbolja hrvatska judašica i dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić osvojila je svoju prvu zlatnu medalju…

12 sati prije