SKANDAL U OSIJEKU: Siromašnim umirovljenicima prijeti uskrata pomoći iz EU jer je HDZ preuzeo projekt

prosinac 4, 2016 maxportal
Share Button
Svim udrugama umirovljenika Osječko baranjske županije  na e-mail stigao je dopis iz županijskog odbora HDZ-a u kojima ih poziva da se prijave na projekt “Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama”, kroz koji će im jednom mjesečno sljedećih godinu dana stizati paketi prehrambenih i higijenskih proizvoda.U pismu kojeg potpisuje saborski zastupnik i predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić, piše da je HDZ suorganizator, odnosno suradnik akcije, a svi zainteresirani trebaju potrebnu dokumentaciju dostaviti upravo u stranku.

Projekt je financiran iz europskih fondova, a službeno iza njega stoji kršćanska humanitarna udruga “Putevi milosti” osnovana 2012. godine, na čelu joj je Krešo Žarković.

“Udruga želi putem ovoga projekta prikupiti financijska sredstva kako bi mogla kupiti što više hrane i materijalnih dobara te ih podijeliti najugroženijima i najpotrebitijima. Udruga je do sada nastupala na način da je kupovala hranu i higijenske potrepštine za odrasle i djecu te slagala ih u pakete i dijelila ih najpotrebitijima.

Zamisao projekta udruge je da potencijalni primatelji pomoći prvenstveno dostave dokaze o primanjima sa socijalnog, kako bi se stvarno moglo postići to da pomoć dobiju oni najugroženiji.

Udruga je zamislila da se podjela hrane i materijalne pomoći dodjeli pojedincima i obiteljima,pravno reguliranim zajednicama o životnom partnerstvu, na način da oni koji bi primali pomoć po članu nemaju veća primanja od 800 kuna mjesečno. Udruga smatra da su to članovi našeg društva kojima je najpotrebitija naša pomoć”, piše  u opisu projekta koji je financiran novcem iz europskog socijalnog fonda.

Inače, kada se prijavljuje projekt na europski natječaj, potrebno je navesti organizatore i suorganizatore projekta. HDZ se u službenom dijelu nigdje ne spominje, nositelj projekta je Kršćanska humanitarna udruga za pomoć djeci, socijalno ugroženim obiteljima i svima koji su u potrebi “Putevi milosti”.

Dopis koji je  uputio HDZ, a potpisao Ivan Anušić mogao bi rezultirati velikim skandalom. U dopisu se pozivaju socijalno ugrožene obitelji da se jave u HDZ kako bi dobili pomoć iz eu projekta. Da bi dobili pomoć u osječki hdz se moraju nositi prijave za primanje socijalne pomoć iz drugih izvora.

S obzirom da se Anušić u svojem dopisu predstavlja kao suradnik projekta, moglo bi se dogoditi da se udruzi “Putevi milosti” uskrati novac iz EU projekta, odnosno da vrati svaku kunu koju je do sada dobila.

Upućeni koji su sudjelovali u treninzima o EU projektima – a nekoliko nih javilo se redakciji Maxportala, objasnili su nam da političke stranke ne mogu biti uključene u realizaciju projekata, a osobito ne u distribuciju socijalne pomoći.

Osječani predsjedniku lokalnog HDZ-a Anušiću zamjeraju jer kampanju za župana osječko-baranjske županije želi graditi na socijalno ugroženim, što bi u konačnici, zbog njegovih političkih ambicija, moglo rezultirati da upravo socijalno ugroženi ostanu bez novca iz europskog socijalnog fonda.

HDZ- ov poziv umirovljenicima

Komentari
Share Button