Udbin ubojica Vinko Sindičić na sudu u Madridu, traže ga i Hrvatska i Njemačka

Širi dalje

MANFRED DAUSTER, predsjednik sudskog vijeća na suđenju bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku MustaĆu u Münchenu, u utorak je rekao kako je Sindičića uhitila policija u Burgosu, gradu sa 178.000 stanovnika na sjeveru Španjolske.



“Uhićeni hrvatski državljanin još uvijek nije zatražio konzularnu pomoć, a veleposlanstvo u Madridu u kontaktu je s nadležnim institucijama u Španjolskoj”, kažu u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova.

Zasad je nepoznato zašto je ondje boravio. Lokalna policija u Burgosu i nacionalna španjolska policija nisu odgovorile na upit Hine.

Sindičić se nekoliko puta trebao pojaviti na suđenju Perkoviću i Mustaću, kojima se sudi zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfrathausenu pored Münchena, ali se nije odazvao. Sindičić je bio ključni svjedok u procesu 2008. u kojem je Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića.

Istragu protiv Sindičića krajem 2013. pokrenulo je riječko Općinsko državno odvjetništvo koje ga osim zbog davanja lažnog iskaza tereti i da je lažno prijavio kazneno djelo.

Primorsko-goranska policija Sindičića traži i zbog neodazivanja na ročišta na Općinski sud u Rijeci gdje mu se, u postupku koji je vraćen na početak na temelju njegove žalbe, sudi po optužbi da je neovlašteno ušao u tuđi stan.

Sindičić bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine te je odslužio zatvorsku kaznu. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića 1978. godine, ali je 2000. godine oslobođen optužbe.

Sindičić je dopraćen do središnjeg istražnog suda u Madridu, a zasad je nepoznato hoće li i kada biti izručen Hrvatskoj.

 

MP/Foto:foto HINA L. S. Dominić


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

12 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

14 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

17 sati prije