Veliko priznanje slavnom Hrvatu: Europska akademija primila dr. Đikića u svoje članstvo

Širi dalje

Prof. dr. Ivan Đikić, jedan od vodećih strukturalnih biologa u svijetu, profesor i direktor Goetheova Instituta za biokemiju II (IBCII), te direktor Buchmannova instituta za molekularne znanosti života (BMLS) postao  je novi  član Europske akademije sa sjedištem u Lodnonu.  



Nijemci su izuzetno ponosni na ovaj uspjeh priznatog Hrvata koji daje svoj veliki doprinos istraživanjima tumora, po kojima je priznat i poznat u svijetu, a posebice u Njemačkoj.

Njemački dnevnik Frankfurter Neue Presse, hvaleći profesora Đikića, posebno ističe njegove velike  zasluge u svijetu molekularne medicine i prestižne nagrade koje je do sada osvojio širom svijeta, poput: priznanja američkog (AACR) i europskog (EACR) udruženja za rak, zatim  njemačke nagrade “Hans Krebs “2010,  te 2013. nagrade “Gottfried Wilhelm Leibniz” .

Ponosan na  novo veliko  priznanje koje mu je došlo iz obitelji europskih znanstvenika, prof.dr. Ivan Đikić kaže:  

“Počašćen sam izborom u Europsku akademiju”

Prijem u Europsku akademiju može se reći da je  i jedna vrsta krune dugogodišnjeg marljivog i svjetski priznatog istraživačkog rada prof. dr. Ivana Đikića, koji već više od 25 godina stvara izvan svoje domovine i koji u Hrvatskoj slovi za  poznatog popularizatora znanosti u našoj javnosti.

Nijemci o njemu pričaju same hvalospijeve. Prof. Werner, Mueller-Esterl, predsjednik Sveučilišta Goethe, za poznatog Hrvata je nedavno izjavio kako Đikić za njega predstavlja idealnog znanstvenika koji s entuzijazmom i neiscrpnom energijom pristupa znanosti i podučavanju studenata.     

“Osobito mi se sviđa njegova kreativnost, konceptualno razmišljanje i originalna vizija vođenja instituta i projekata u znanosti”,  kazao je prof. Mueller-Esterl.   

 Svijet mu se divi a HAZU ga odbija

I dok Đikićev istraživački rad prepoznaju širom svijeta neki će se u Hrvatskoj  prisjetiti kako HAZU prije nekoliko godina slavnog prof. dr. Ivana Đikića nije izabrao za svojeg dopisnog člana, što je i danas posebno neshvatljivo Nijemcima.

Činjenica je da je prof. Đikić tada bio citiran više nego svih 18 hrvatskih akademika medicinskog razreda HAZU, a poznato je da se nečija znanstvena postignuća  najbolje ogledaju u citiranosti njegovih radova.

Mnogi se pitaju, kako će se hrvatsko društvo koje teži unaprijeđenju znanosti u budućnosti odnositi naspram ovakvih svjetskih znanstvenih veličina, i da li će im se i dalje na jedan način zatvarati vrata u domovini,  ili će se naša zemlja s njima ponositi. Puno toga, nažalost, ovisi o našoj politici koja često puta trči ispred znanosti.

Zoran Paškov/foto:croative.net


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

VANDALIZAM! Hrvatski dom u Footscrayu išaran četničkoim znakovljem

Korisnik Twittera journovox69 objavio je dvije fotografije Hrvatske kuće u Melbourneu koja je išarana četničkim…

8 sati prije

Glasnogovornik Vlade: Blizu smo dogovora, u utorak je moguć obris nove većine

U Vukovaru je u petak održan neformalni sastanak predstavnika HDZ-a i Domovinskog pokreta na kojem…

9 sati prije

NESLUŽBENO: HDZ i DP u Vukovaru, Plenković dogovorio 80 ruku

Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako…

9 sati prije