Kategorije Premium sadržaj

Akcija HLAP: 30 inspektora, mjeseci rada, 5.000 dokumenata – za prekršaj od 250 kn

Širi dalje

Istraga o Agrokoru tek je jedna u nizu prioritetnih akcija USKOKA. Resursi državnog odvjetništva i USKOKA su ograničeni.



Nedostatak stručnih kadrova, nedostatak prostora, samo su neki od ptoblema s kojima se suočava glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan o čemu je primjedbe, te svoje zahtjeve i želje stavio u Izvješću o radu državnih odvjetništava za 2015.g. i najnovijem Izvješću za 2016.g. koje se treba uskoro naći pred raspravom u Hrvatskom saboru.

No, Cvitanu nedostaje i materijalnih sredstava za nove istrage i financijska vještačenja zbog čega je Vlada Republike Hrvatske na zahtjev DORH-a odobrila 5 milijuna kuna za slučaj „Agrokor“.

Najveći dio stručnih kadrova prezauzet je brojnim predmetima od nacionalnog interesa kao što su afera „štandovi“, putni nalozi od nekoliko tisuća kuna, korištenje službenog automobila i slični megakorupcijski procesi, a u tijeku je i spektakularna akcija kodnog naziva

“HLAP” u kojoj sudjeluje 30 policajaca u lovu na upravnog savjetnika koji je podmićen, vjeravali ili ne,  jednim hlapom nešto težim od kilograma.

Kolika je stvarna težina zapljenjenog hlapa i konačna štetadržavi, utvrdit će sveobuhvatna istraga koja je u tijeku, a procjenjuje se da je država oštećena za vjerovali ili ne u iznosu od 250 kuna. Naravno, pod pretpostavkom da hlap nije teži od jednog kilograma. No, koliko će trajati istraga i iznositi konačni troškovi ove akcije nije poznato. Ukoliko se istragom utvrdi da je hlap i teži od jednog kilograma, u pitanju je ugroza nacionalne sigurnosti, možda čak  i veća od slučaja AGROKOR, pa bi akcija kodnog naziva „HLAP“ mogla postati prioritet ispred Agrokora.

Jer, Agrokor nije nastao jučer, on traje 15 godina, i to bez ikakve reakcije bivseg ravnatelja USKOKA a, sada glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana čiji je sin Vedran zaposlenik u menadžmentu Todorićevog KONZUMA. Stoga, možda sa slučajem Agrokor pričekati još koju godinu, kad smo mogli ovih prethodnih 15-ak.

Statistika je statistika.

Bez obzira radilo se o hlapu od 250 kuna ili Agrokoru od 45 milijardi kuna.

D. Lukić/foto:jutarnjilist


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

11 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

13 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

16 sati prije