Kategorije Premium sadržaj

Bandić u Bruxellesu objašnjavao da je Zagreg gay-friendly grad

Širi dalje

Milan Kujundžić, ministar zdravstva, i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, u Bruxellesu su predstavili kandidaturu Zagreba za udomljavanje Europske agencije za lijekove (EMA) koja zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije treba biti premještena iz Londona u neku drugu članicu EU-a



U promociji je sudjelovao ravnatelj Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić.

Predstavljanje je bilo u prvom redu namijenjeno diplomatima zemalja članica, europskim parlamentarcima i europskoj javnosti.

Europska komisija bi do kraja ovoga tjedna trebala dati ocjenu svih pristiglih kandidatura – ukupno 19 europskih gradova je iskazalo interes, među njima Barcelona, Beč, Amsterdam, Milano, Bratislava, Varšava…. Odluku bi onda još formalno trebalo potvrditi u studenom na ministarskoj razini.

EMA je najveća europska agencija s oko 900 zaposlenih stoga bi njezino udomljavanje bilo iznimno korisno u ekonomskom i znanstvenom smislu.

Hrvatska za sjedište EMA-e nudi zgradu Sky Office na Zagrebačkoj aveniji koja ima 32 tisuće kvadrata poslovnih prostora u dva tornja s 22 kata.  Osoblju EMA-e nudi se pomoć prilikom preseljenja – posebna služba koja će im ponuditi niz usluga, od pomoći pri dobivanju potrebnih dozvola boravka i pri ispunjavanju prijave poreza, preko pomoći prilikom traženja zaposlenja za partnere i članove obitelji, do informacija o tome kako mogu provoditi slobodno vrijeme.

“Mi idemo čistog obraza. Donijet ćemo ono što nema nijedna europska metropola, a to je sigurnost, otvorenost, grad po mjeri čovjeka. Neka prije glasovanja ljudi koji odlučuju pozovu svoje veleposlanike u Hrvatskoj i pitaju ih kako je živjeti u Hrvatskoj, kako je živjeti u Zagrebu. Ako ih budu pitali oni će im reći istinu i onda ne dvojim da ćemo ne samo ući u uži izbor, nego i da ćemo dobiti ovu utakmicu”, rekao je gradonačelnik Bandić, koji je natjecanje za sjedište EMA-e usporedio s Ligom prvaka u nogometu.

“Zagreb je otvoren, siguran, multietnički grad, multikulturalan, možda najmultikulturalniji u Europi. Mnogi mogu doći u Zagreb i učiti kako se živi ta multikulturalnost i multietničnost, a ne samo zagovora”, rekao je Bandić.

“Preživjeli logoraš iz Auschwitza i dugogodišnji zagrebački muftija sjede jedan do drugog u zagrebačkom parlamentu. Nađite mi jedan drugi glavni grad u čijem parlamentu toga ima – rekao je gradonačelnik Zagreba.”

“Ne volim govoriti u čemu su Hrvati bolji, ali u ovom trenutku nesreće globalnog terorizma, Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja. S druge strane, imamo tradiciju kvalitete, zagrebački Farmaceutski fakultet je star 135 godina.

Hrvati su već u 11. i 12. stoljeću imali uređene ljekarne, naša agencija HALMED jedna je od najbolje ocijenjenih nacionalnih agencija. U Hrvatskoj postoji znanje, iskustvo i tradicija, a s druge strane je kvaliteta života u Zagrebu o čemu govori gradonačelnik Bandić”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

I ministar Kujundžić i gradonačelnik Bandić koji su prije desetak dana imali prezetanciju kandidature Zagreba u sjedištu EMA-e u Londonu ističu da bi rezultati ankete sigurno bili drukčiji nakon što su osoblje agencije upoznali s onim što Zagreb nudi.

“Zaposlenici neće odlučivati, ali su bitni jer da nisu, ne bismo išli u London i prezentirati im projekt. Ja sam u razgovoru s njima stekao drugi dojam tako ja ove informacije uzimam s rezervom”, kaže Bandić.

Neki gradovi, primjerice Beč, nude besplatni najam zgrade za sjedište za prvih 25 godina. Na pitanje što u tom smislu nudi Zagreb, Bandić je rekao da hrvatski glavni grad ima “za 30, 40 posto jeftiniju ponudu od svih drugih gradova”.

https://twitter.com/krasnec/status/913003119914700800

Novinara portala EUobserver zanimalo što ako neki djelatnik homoseksualac želi sklopiti brak, a čuo je da su u Hrvatskoj zabranjeni istospolni brakovi. Gradonačelnik Bandić je mu je odgovorio da ima pogrešnu informaciju, da je moguće imati registrirano partnerstvo.

“Ja ne dijelim svjetonazor gay populacije, ali se s njima rado družim i pijem kavu. Stojim im uvijek na usluzi, ali nikad neću hodati s njima na čelu kolone na gay paradi jer bi to bilo licemjerno, ali ja poštujem različitosti”, rekao je Bandić.

U internoj anketi među zaposlenicima EMA-e, samo 20 posto njih se izjasnilo da bi se željelo preseliti u Zagreb. Preferencije zaposlenika nisu jedini, a ne moraju biti ni najvažniji kriterij pri odluci o tome gdje će se EMA seliti iz Londona, no nisu ni nevažne.  Najviše ih se izjasnilo za Amsterdam (81 posto), Barcelonu (76), Beč (73), Milano (69) i Kopenhagen (65), a najmanje za Sofiju (6), Bukurešt (8), Varšavu (10), Bratislavu (14) i Zagreb (20).

Zaposlenici EMA-e ne odlučuju o sjedištu, nego zemlje članice. Međutim, ovo je vrsta pritiska budući da je Komisija kao jedan od uvjeta postavila kontinuitet poslovanja, praktički agencija bi, kada za to dođe vrijeme, u petak trebalo završiti s radom u Londonu, a već u ponedjeljak nastaviti normalno raditi na novoj lokaciji, što bi moglo biti dovedeno u pitanje ako veliki broj djelatnika napusti agenciju.

“Teško je nešto komentirati što je anonimno. Ja ću citirati predsjednika Tuđmana – ki bi, da bi – inače, svojim rječnikom mogu reći, tko se zadnji smije najslađe se smije”, kaže gradonačelnik Bandić dodjući da ne vjeruje previše anketama.

“Više vjerujem međusobnim kontaktima s ljudima nego anketama. Konzultirajte veleposlanike vaših zemalja o tome kako im je bilo na mandatu u Zagrebu – rekao je Bandić.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vesna Vučemilović dala ostavku na sve funkcije u Suverenistima, HDZ bliže većini

Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim…

29 minuta prije

Ovo je Davor Trupković, danas uhićeni bliski suradnik ministrice Obuljen

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), danas je u Zagrebu uhićen Davor Trupković,bivši pomoćnik ministra…

51 minuta prije

Uhićen bliski suradnik ministrice Obuljen Koržinek. Uzeo mito od 39.000 eura

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) , danas je u Zagrebu uhićen bivši pomoćnik…

1 sat prije