Kategorije Premium sadržaj

Burne reakcije na sramotan istup bračnog para Milanović: “Po njima je OK vrijeđati učitelje”

Širi dalje

Ne stišava se afera naziva “Daj pet” – u kojoj je predsjednikov sin dobio peticu nakon što je prva dama pisala mail školi. U školi je bila inspekcija, uključit će se i druge institucije, a predsjednik je u petak nimalo biranim riječima opleo i po profesorima prvog sina, koji je pohađao tu istu školu.



Predsjednik je u petak  umirovljenu profesoricu svog starijeg sina, koja je za Jutarnji list anonimno tvrdila da je pritisaka bilo i u njezino doba, ovako je komentirao:

“Štite identitet nekakve lažljivice, a identitet djeteta ne. Ali gospođa – ne smije se znat njezino ime, moramo vjerovati da ona postoji. Mi naravno znamo tko je ta protuha, ta je slala po 14 učenika u četvrtom razredu na popravni ispit. Toliko o profesorima”.

Za Sindikat učitelja ovakve su izjave neprimjerene. Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja ističe da se ovime poručuje da su nastavnici koji šalje učenike na popravne ispite – “protuhe”.

“I nije problem to što učenici na sugestiju profesora ne dolaze na dopunsku nastavu tijekom čitave godine, već su problem nastavnici s karakterom. Ovakve izjave predsjednika i postupci njegove supruge utječu na to da svatko može dobiti poruku da je OK vrijeđati i klevetati učitelje”, naglašava Tuškan.

Inspekcija je otkrila nepravilnosti u radu škole i nastavnice, koja je rekla da je bila pod pritiskom, pa sve sada istražuje i policija.

U školi vlada zavjet šutnje, pa nam nisu htjeli potvrditi medijske napise je li prva dama nakon zaključene četvorke osobno došla u školu. Posljednja dva tjedna nastave, naime, zabranjeno je organizirati sastanke i razgovore s roditeljima. Ali što ako se roditelj sam pojavi?

“Nadzorom prosvjetne inspekcije nisu utvrđeni posjeti koje spominjete, jer niti nadzor nad ponašanjem roditelja nije u nadležnosti prosvjetne inspekcije”, stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kaže: “Ovo je pritisak bez presedana. Ukoliko je gospođa bila u školi, trebala je napraviti pismeni prigovor i učenik bi se pred komisijom ponovno ispitao. Možda bi tada dobio ocjenu odličan i možda ova afera ili ne bi izašla, ili ne bi bila afera”, pojasnila je.

A evo što je rekao predsjednik na pitanje je li njegova supruga bila u školi tijekom posljednja dva tjedna prije završetka nastave: “Nemam pojma, ej, pojma nemam. Ravnateljica je rekla da nije bilo pritisaka, u pismu nema ničeg, zašto ta nastavnica matematike to nije prijavila.”

Pandorina kutija je otvorena, ostaje puno neodgovorenih pitanja u zemlji u kojoj petica otvara mnoga vrata.

“Fućka mi se za sve petice, međutim ta podlost, i spremnost državne administracije da služi, to je fascinantno. Kao ukrajinski i bjeloruski front u završnim mjesecima Drugog svjetskog rata, oni se dižu sa štitovima i jurišaju na tu jadnu najstariju školu u Hrvatskoj da bi utvrdili nepravilnosti. Iskreno govoreći, ja ne znam što to znači mom sinu – ništa. Meni još manje. Go to hell”, poručio je predsjednik Milanović.

Da ponovimo:

  1. Supruga predsjednika Republike piše mail ravnateljici škole.
  2. Sinu se zaključena četvorka ispravlja u peticu.
  3. Profesorica kaže da je bila pod pritiskom.
  4. Mediji izvijeste o tome.
  5. Mediji objavili da je predsjednikova supruga bila u školi nakon zaključenja ocjena
  6. Predsjednika se pita za političku odgovornost i radi pritisak na institucije.
  7. Predsjednik izvrijeđa učiteljicu i medij koji je o tome izvijestio.
  8. Uvreda nije odgovor.
  9. Uvreda nije argument.

Ministarstvo: Osuđujemo uvrede predsjednika Republike

Ministarstvo znanosti i obrazovanja reagiralo je u petak na izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića te osudilo uvrede koje je izrekao na račun umirovljene profesorice.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja osuđuje uvrede predsjednika Republike Zorana Milanovića izrečene na račun jedne umirovljene profesorice. To su apsolutno neprimjerene reakcije i kvalifikacije, a pogotovo one upućene jednoj dugogodišnjoj prosvjetnoj radnici”, stoji u priopćenju Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da se, ako netko ima primjedbe na rad profesora, uvijek može obratiti Prosvjetnoj inspekciji ili Agenciji za odgoj i obrazovanje koja je jedina ovlaštena provoditi stručno pedagoški nadzor nad radom profesora.

“To je jedini pravi i ispravan put za roditelja, ma tko on bio. Što se tiče prosvjetne inspekcije, ona je tijekom prošle školske godine obavila 272 nadzora samo temeljem potpisanih prijava roditelja”, napominju iz Ministarstva.

Megy M. /Foto: N1


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Stanković otkrio tko mu dolazi u emisiju. “Moja omiljena političarka, jedva čekam”

Aleksandar Stanković na Facebook profilu emisije najavio je ovotjednu gošću emisije Nedjeljom u dva. Gošća…

47 minuta prije

Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao ovakav HDZ

Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govorio o pregovorima o sastavljanju većine i raskol u…

2 sata prije

Glavni tajnik DP-a objavio fotke s obiteljske proslave

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro objavio je na Facebooku fotografije s krizme svoga sina.…

2 sata prije