Kategorije Premium sadržaj

Caritasov dom bl. Alojzija Stepinca u Brezovici slavi 25. obljetnicu rada

Širi dalje

Caritas Zagrebačke nadbiskupije obilježio je 15. listopada 2019. godine 25. obljetnicu rada Kuće za djecu i odrasle osobe s tjelesnim i mentalnim oštećenjima »Blaženi Alojzije Stepinac«, u Brezovici. 



Euharistijsko slavlje tom prigodom predvodio je uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, uz sudjelovanje brojnih uzvanika iz Domovine i inozemstva, predstavnika socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih institucija te zaposlenika i korisnika Kuće.

Nakon sv. mise uslijedio je prigodni program korisnika, dodjela zahvalnica zaposlenima u Kući od njezina otvaranja, te gospođi Jeleni Brajša, koja je uložila najveći napor u izgradnju Kuće.

Obljetnica se obilježava pod pokroviteljstvom Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Gradske skupštine Grada Zagreba.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar istaknula je da je kroz 25 godina rada Caritasovog doma u Brezovici učinjeno bezbroj malih stvari s velikim srcem, sa srcem koje hoće i zna ljubiti, s ljubavlju.

„Ta ljubav i to srce, prije svega zaposlenika koji u ovom domu ne samo rade nego i žive dočekalo je i otpratilo preko tisuću i sto korisnika koji su u njemu boravili“, kazala je ravnateljica Lončar. Posebno se zahvalila svim zaposlenicima koji su u domu radili ili još uvijek rade. 

Zahvaljujući spremnosti i odazivu velikog broja dobročinitelja iz cijelog svijeta, 22. listopada 1994. godine, pod visokim pokroviteljstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića otvoren je Caritasov dječji centar za djecu žrtve rata u Brezovici, tada najsuvremeniji dom takve vrste u Hrvatskoj. 

Prvotna mu je namjena bila prihvat, rehabilitacija i skrb za djecu žrtve rata, ako i za djecu prognanih i izbjeglih obitelji s područja Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Završetkom rata objekt je 2000. godine prenamijenjen u Dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi »Bl. Alojzije Stepinac«, a od 2007. godine u njemu su smještena djeca i mladi s tjelesnim i mentalnim oštećenjima. 

Od otvorenja 1994. godine do danas kroz ovu moderno osmišljenu i funkcionalnu kuću, prilagođenu za osobe s invaliditetom prošlo je više od 1.100 korisnika. 

U kući »Bl. Alojzije Stepinac«, u Brezovici, trenutno se na smještaju nalazi 75 djece i mladih s tjelesnim i mentalnim oštećenjima te 25 odraslih osoba s invaliditetom u dnevnom boravku. 

Osim smještaja i prehrane, korisnicima se osigurava stručna pomoć i podrška, mogućnost obrazovanja te njega, rehabilitacija i skrb. 

Većina korisnika su polaznici specijalnih škola na području Zagreba te ih Caritas svakodnevno kombijem prevozi do škola i natrag.

Caritas i ovom prigodom zahvaljuje dobročiniteljima iz Hrvatske i onima  iz inozemstva, koji su prije 25 godina dali izniman doprinos ovom djelu: Zagrebačkoj nadbiskupiji, Caritasu biskupije Rottenburg–Stuttgart, Caritasu Austrije, Caritasu biskupije Graz-Seckau, Caritasu biskupije Klagenfurt, Radijskoj postaji SWR, Operi Graz, austrijskim dnevnim novinama »Kleine Zeitung«, Kneževskoj obitelji Kneževine Lichtenstein, Vladi pokrajine Steiermark, mnogobrojnim znanim i neznanim darovateljima, ali i zaposlenicima, volonterima i dobročiniteljima, koji svojom ljubavlju i velikodušnošću dva i po desetljeća podržavaju rad Kuće kao znaka Božje ljubavi i milosrđa prema onima kojima je potrebna pomoć.

Foto: Caritas Zagrebačke nadbiskupije


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi caritas

Najnovije

Mislav Kolakušić: Ja sam jedini lijek protiv štakora s portala Index

Nezadovoljan anketom na portalu Index koja pokazuje da ga većina ljudi vidi kao "ljigavo smeće…

32 minute prije

Ovo je direktor Zračne luke Rijeka. Treba ga hitno smijeniti. Štetočina je

Ulazak autobusa  u prostor Zračne luke da bi preuzeo putnike lani je koštao 15 eura,…

2 sata prije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

14 sati prije