Kategorije Premium sadržaj

Crna Gora izručuje opasnog četnika Hrvatskoj. Osuđen je na 21 godinu zatvora

Širi dalje

Prizivni sud Crne Gore potvrdio je odluku podgoričkog Višeg suda kojom je odlučeno da Saša Sinđelić, svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva na suđenju za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016., može biti izručen Hrvatskoj, koja ga traži radi izdržavanja zatvorske kazne zbog ubojstva.



Županijski sud u Vukovaru osudio je Sašu Sinđelića 2012. na 21 godinu zatvora zbog ubojstva Mirka Fotesa 2002., a presuda je postala pravomoćna 28. veljače 2012.

U odluci prizivnog suda Crne Gore navodi se da je podgorički Viši sud u odluci na pravilan i zakonit način utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog Saše Sinđelića Hrvatskoj te da u odluci “nije povrijeđeno niti jedno pravo propisano Europskom konvencijom o ekstradiciji, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Crne Gore i Republike Hrvatske o izručenju”.

Ekstradicijska procedura nalaže da završnu odluku o izručenju Sinđelića Hrvatskoj treba donijeti crnogorski ministar pravosuđa Zoran Pažin.

“Ministar pravosuđa će donijeti konačnu odluku o izručenju Saše Sinđelića koja će biti zasnovana na zakonu i vrlo principijelna, uvažavajući stajalište nadležnog suda o ispunjenosti uvjeta za izručenje”, priopćeno je nedavno iz crnogorskog ministarstva pravosuđa.

Svjedok pokajnik u Crnoj Gori

Viši sud u Podgorici odbio je 22. travnja zahtjev Republike Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića. Podgorički Viši sud tada je na upit Hine objasnio da je zahtjev za izručenje odbijen jer u tom trenutku Sinđelić nije bio na teritoriju Crne Gore.

U međuvremenu, Sinđelić je 17. lipnja ilegalno ušao u Crnu Goru tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen, a već 2. rujna našao se u ekstradicijskom pritvoru na temelju Interpolove tjeralice koju je za njim raspisala  Hrvatska.

Sinđelić je bio glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na sam dan parlamentarnih izbora 2016. Na osnovi njegova iskaza svi okrivljeni, a među njima dvojica agenata ruske obavještajne službe i dvojica čelnika oporbenog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj prevrata u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora.

Inače, Sinđelić je poznat i kao član Srpskog četničkog pokreta.

R.I. /Hina/Foto:Facebook

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Isplivala stara snimka: Tomašević slavi partizane, ali Domovinski rat ne bi slavio

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i pjevač Hladnog piva Mile Kekin prije nešto malo manje od…

7 sati prije

Mehaničar otkrio koji automobil nikad ne bi kupio: “To je hrpa smeća”

Kupovina automobila može biti uzbudljivo, ali i stresno iskustvo. Mehaničar Victor Shack svojim je pratiteljima…

8 sati prije

Glavni tajnik DP-a: “Da, našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a”

Tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro, koji je s Mariom Radićem ključni pregovarač oko sastavljanja nove…

9 sati prije