Kategorije Premium sadržaj

DAN BRANITELJA Otkriven spomenik djelatnicima Dubrovačke ratne bolnice

Širi dalje

Uoči obljetnice bitke za Dubrovnik svečano otvoreno Spomen obilježje zahvalnosti djelatnicima Ratne bolnice sv. Vlaho Dubrovnik ispred glavnog ulaza



Svečenosti je nazočio ministar zdravstva Milan Kujundžić, saborski zastupnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici Grada Dubrovnika, braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te liječnika i djelatnika OB Dubrovnik,” kazao je ravnatelj bolnice  dr. sc. Marijo Bekić. 

Spomenik je podignut za sve ljude koji su radili u najtežim uvjetima u bolnici, a ideja postavljanja obilježja spontano je nastala.

“Izražavam zahvalnost i poštovanje svim djelatnicima OB Dubrovnik koji su u najtežim ratnim danima za Dubrovačko područje savjesnim, požrtvovnim i humanim radom uspijevali obavljati svoj posao koji i danas rade.

Posebno se zahvaljujem inicijatoru postavljanja spomen obilježja, ratnom vojnom invalidu, višem fizioterapeutu Mirsadu Džanoviću, koji se ovom prilikom prisjetio najtežim trenutaka u povijesti grada Dubrovnika.

Prisutnima obratio i tadašnji ravnatelj ratne bolnice Sveti Vlaho, dr. Zoran Cikatić, koji je kroz suze pozdravio branitelje, te majke i udovice poginulih.

Doktor Cikatić se prisjetio kako je Medicinski centar Dubrovnik bio velika organizacija koja je brojala oko 1200 djelatnika i pokrivala područje od Vitaljine do Trpnja, naglasivši da se tu odvijalo ono najteže i najgore; tu su se spašavali životi, liječilo ali i umiralo.

Djelatnici Medicinskog centra Dubrovnik radili su dan-noć i dali su svoj doprinos da spasi što više života te da bude što manje teških invalida i na tomu im veliko hvala.

Tako da svi oni nisu bili tu, mi danas ne bi ovdje pričali i ne bi se divili ovom krasnom spomeniku,  kojeg krase riječi zahvalnosti uklesanom porukom “Non bene pro toto libertas venditur auro” – “Sloboda se ne prodaje ni za svo zlato svijeta”. naglasio je  dr. Cikatić i zahvalio svima koji su pridnijeli postavljanju spomenika

“Izražavam posebnu zahvalnost Niku Lučiću, Ivici Vrliću i Darku Katiću, ljudima koji su svojim neizmjernim entuzijazmom doprinijeli izradi spomen obilježja.

Posebno sam sretan i izražavam zahvalnost veličini ljudi koji su rat iznijeli na svojim leđima, ali je to ujedno i obveza hrvatskog naroda da ne zaboravi Domovinski rat”, kazao je ratni ravnatelj Dubrovačke ratne bolnice.

Molitvu je predvodio i spomenik blagoslovio bolnički kapelan, župni vikar župe sv. Petra na Boninovu, velečasni Marijan Slukan.

MP/foto:maxportal


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

VANDALIZAM! Hrvatski dom u Footscrayu išaran četničkoim znakovljem

Korisnik Twittera journovox69 objavio je dvije fotografije Hrvatske kuće u Melbourneu koja je išarana četničkim…

30 minuta prije

Glasnogovornik Vlade: Blizu smo dogovora, u utorak je moguć obris nove većine

U Vukovaru je u petak održan neformalni sastanak predstavnika HDZ-a i Domovinskog pokreta na kojem…

1 sat prije

NESLUŽBENO: HDZ i DP u Vukovaru, Plenković dogovorio 80 ruku

Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako…

2 sata prije