Kategorije Premium sadržaj

DOBRO JUTRO, GOSPODINE CVITAN, MANIPULACIJE VIŠE NE PROLAZE!

Širi dalje

DINKO CVITAN na čelu Uskoka nalazi se od studenoga 2005. Rođen je u Zagrebu, pravosudni ispit položio je prije 24 godine, a prije dolaska u USKOK radio je kao šef pravnih poslova u Sunce osiguranju kod Jake Andabaka.



Cvitan je 2003. godine počeo raditi u tužiteljstvu na poziv bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, i to odmah u USKOK, a nakon čega je zamijenio Žganjera na mjestu šefa USKOK-a.

USKOK I DORH GODINAMA SPAVALI, A MOŽDA BI BOLJE BILO DA SU I NASTAVILI!

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan spektakularnim božićnim i novogodišnjim uhićenjima, istragama i proširenjima istraga pokušava se i ovaj put predstaviti javnosti, ali prije svega dijelu saborskih zastupnika koji će uskoro odlučivati o prihvaćanju ili neprihvaćanju Izvješća o radu državnog odvjetništva za 2015.g., kao svekoliki borac protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Ništa novo što već nije viđeno. I njegov prethodnik i mentor bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić po istoj već uhodanoj praksi, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana otvarao je silne istrage, a medijski pokrovitelji DORH-a uhićene osuđivali i prije nego su sprovedeni na ispitivanje u USKOK na čijem je čelnom mjestu kao ravnatelj bio upravo Dinko Cvitan.

Osvajanje medijskog prostora s brojnim prilozima o uhićenjima i istragama koje su trebale biti tajne, model je po kojem su radili i rade DORH i USKOK pod palicom Dinka Cvitana i Mladena Bajića koji trenutno obnaša dužnost zamjenika glavnog državnog odvjetnika za ratne zločine. A znamo vrlo dobro što je do sada učinjeno po pitanju ratnih zločina od strane tužiteljstva.

Apsolutno ništa, izuzev progona naših heroja domovinskog rata koji su žrtve tijela kaznenog progona i tužiteljstva Hrvatske za čiju su se neovisnost časno borili i za čiju neovisnost su zaslužni.

Impresionirati građane s optužnicama protiv više od 150 osoba u jednom slučaju kao što je to učinjeno u posljednjem slučaju USKOK-a vezano uz navodne prevare osiguravajućih društva više nije moguće, ali otvara niz pitanja vezanih uz odgovornost tijela kaznenog progona koji su svojim nečinjenjem propustili spriječiti multipliciranje kriminala i štete na svim razinama u proteklih 10 godina.

Naime, u slučaju navodnih prevara osiguravajaućih društava radi se o navodnim kaznenim djelima iz 2007. godine kojjim su oštećena osiguravajuća društva u iznosu od 1.500.000,00 kuna, (milijun i 500 tisuća) a istragom i optužniciom USKOK-a obuhvaćeno je više od 150 osoba što bi trebalo značiti da je prouzročena šteta od cca 10 tisuća kuna po osobi.

Obzirom na dosadašnja iskustva USKOK-ovih medijski eksponiranih velikih sudskih procesa u kojima su optužnice podizane i bez ikakvih dokaza zbog čega su neki sudski procesi završeni i prije nego su počeli, uvijek je potrebno naglasiti „navodno počinjena kaznena djela“.

No, postavlja se pitanje, što je radio Dinko Cvitan proteklih 10 godina, s obzirom da se radi o kaznenim djelima iz 2007.godine? Je li kao šef pravnih poslova u Sunce osiguranju kod Jake Andabaka stekao ikakva iskustva koja bi mu koristila u USKOK-u radi razotkrivanja prevara osiguravajućih društava?

Očito ne. Jer da je USKOK pravovremeno reagirao, kriminal se ne bi multiplicirao na desetke i stotine osomnjičenih osoba, već bi upravo pravovremena reakcija USKOK-a imala i preventivni karakter. No ovako, Bajiću i Cvitanu pripadaju zasluge multipliciranja kriminala na svim razinama društva.

Protiv Božidara Kalmete se vode istrage i podiižu optužnice u 2016. godini za navodna kaznena djela iz 2007. i 2008. godine.

Protiv Zdravka Mamića se u 2016. godini proširuje istraga za navodna kaznena djela počinjena u 2007. i 2008. itd.

USKOK u 2016. godini uhićuje i otvara istrage za navodna kaznena djela počinjena prije 10 i više godina, i to ni manje ni više protiv 154 osobe radi navodno prouzročene štete od 1,5 milijuna kuna, dok istovremeno u procesu INA –MOL USKOK je odgovoran za štetu državi izraženu u milijardama kuna.

U svim velikim navodnim korupcijskim procesima USKOK-a protiv više desetaka političkih dužnosnika država potražuje navodnu štetu od nekoliko stotina milijuna kuna.

Kamoli sreće da šteta državi iznosi nekoliko stotina milijuna, bilo kuna, bilo EUR-a koliko iznose svi od strane USKOK-a pokrenuti sudski procesi.

Zar mislite i nadalje voditi državno odvjetništvo na način da počinitelje kaznenih djela za pljačku državne imovine nagrađujete sa guljenjem krompira i dobrotvornim radom kao što je to učinjeno s Petrom Čobankovićem u slučaju „Planinska“?

Da ne govorimo o brojnim sudskim procesima koji se vode protiv države u iznosima od više milijardi kuna što su direktna posljedica nepostupanja DORH-a i USKOK-a po kaznenim prijavama protiv odgovornih osoba Hrvatskog fonada za privatizaciju Vedrana Duvnjaka, Petra Čobankovića

i dr.

Voditi istrage i podizati optužnice za počinitelje kriminala u privatizaciji, a ne provesti niti jednu istragu protiv onih koji su privatizirali pola Hrvatske, i više nego dovoljno govori čije interese zastupa USKOK i DORH pod vodstvom Mladena Bajića i Dinka Cvitana.

Postavlja se vrlo jednostavno pitanje gospodine Cvitan, tko je u vrijeme Vašeg mandata na čelu USKOK-a i DORH-a napravio dug države od 50 milijardi EUR-a unatoč tome što je gotovo 70% vrijednog strateškog gospodarskog potencijala privatizirano ili bolje rečeno predano u vlasništvo interesnih skupina koje niste čak niti obuhvatili istražnim radnjama?

Gospodine Cvitan, nedostaje nešto manje od tih 50 milijardi EUR-a opljačkanog novca, a vi do sada niste državi vratili ništa.

Pa što ste gospodine Cvitan radili proteklih 12 godina?

Možda bi ipak bilo bolje da ste nastavili spavati.

D. Lukić/foto:hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi dinko cvitan

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

11 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

12 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

15 sati prije