Kategorije Premium sadržaj

Dodik: Republika Srpska razmatra ukidanje zajedničke vojske, policije i poreza u BiH

Širi dalje

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik najavio je kako će vlasti srpskog entiteta u toj zemlji razmotriti poništavanje nadležnosti državnih institucija nastalih nakon rata poput zajedničke vojske, državne policije, sustava prikupljanja poreza.



“Stvari moraju ići tako što ćemo u Narodnoj skupštini Republike Srpske poništiti sve odluke i povući naše suglasnosti koje smo dali u prošlom vremenu, kao što je recimo suglasnost za vojsku, i povući se iz te strukture”, rekao je Dodik gostujući u programu Radio televizije Republike Srpske (RSTS) u subotu navečer.

Pri tome je naveo kako bi se Republika Srpska povukla i iz sporazuma o uspostavi sustava prikupljanja neizravnih poreza te policijskih i pravosudnih tijela. “Potrebno je poništiti svako postojanje državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na prostoru Republike Srpske, neizravnih poreza i svih tih institucija koje su nastale”, dodao je srpski član BiH Predsjedništva.

On se zauzeo za povratak na izvorne nadležnosti državnih vlasti u vremenu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. To po njemu podrazumijeva smanjivanje državnog Vijeća ministara na ukupno tri resora.

Kritizirao Europsku uniju

Kritizirao je i Europsku uniju koja je kao jedan od uvjeta za približavanje za BiH istaknula uspostavu funkcionalnih državnih institucija, ali i odlazak stranih sudaca iz Ustavnoga suda te ukidanje Ureda visokog međunarodnog predstavnika.

“Licemjerna EU nama piše da BiH može dobiti kandidatski status onda kada se eliminira visoki predstavnik i kada suci Ustavnog suda BiH budu domaći suci, a sve rade na tome da se dovede neki navodni novi visoki predstavnik koji nema legitimitet”, istaknuo je Dodik.

Predstavnici vlasti Republike Srpske mjesec i pol bojkotiraju rad državnih institucija nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon o negiranju genocida. Država nije donijela proračun za ovu godinu, a upitno je i donošenje odluke o privremenom tromjesečnom financiranju, nakon čega može nastupiti potpuna blokada.

Hina/Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Milorad Dodik

Najnovije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

3 sata prije

Plenković o internoj anketi, pregovorima s DP-om i susretu s Milanovićem: Sve ste vidjeli…

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Okučanima nakon obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije…

3 sata prije

Milanović i Plenković u Okučanima, nad Hrvatskom lete Rafalei

Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene…

6 sati prije