Kategorije Premium sadržaj

Dr. Lauc objavio video za borbu protiv korone. Jedan trik može pomoći u zaštiti

Širi dalje

Poznati hrvatski znanstvenik, molekularni biolog prof. dr. sc. Gordan Lauc,  direktor Projekta ljudskog glikoma (Human Glycome Project) uključio se u borbu protiv koronavirusa. Objavio je video u kojem objašnjava ključne stvari za prevenciju.



“Jedna stvar koju znamo je da su glikani važni za interakciju ljudi i patogena pa tako i virusa. Želim vam reći jednostavan trik koji možete napraviti kako bi se vaši glikani borili protiv virusa, što je trenutno vrlo važno zbog postojeće pandemije COVID-19 virusa”, govori Lauc na početku videa.

Naš urođeni obrambeni mehanizam, tvrdi Lauc, pokušava blokirati ovu interakciju tako da izlučuje sluz – vrlo kompleksne polisaharide koji tvore viskoznu tekućinu na površini tih glikana. Ta sluz, govori znanstvenik, penje se uzlazno u našim dišnim putevima i tako hvata sve viruse koji se vežu na glikane za koje misle da su naše stanice. Tako ih uklanjaju iz naših dišnih puteva i prenose u probavni trakt gdje su uništeni kiselinom.

“Ovaj mehanizam ima jedan problem – ne može se nositi s vrlo suhim zrakom kojeg imamo u grijanim prostorima. Ako imamo grijanu prostoriju i onda provjetrimo prostoriju (što nam je potrebno kako bi imali svježi zrak u prostoriji), zrak koji je temperature otprilike 0°C i 100% vlage sadržavat će tek oko 5 grama vode po kubnom metru.

Kad uđe u prostoriju i zagrije se na 25°C, i dalje će biti tih 5 grama vode no to je sada otprilike tek 20% vlage, a 20% vlage je vrlo suh zrak. Ono što se događa je da voda iz naših površina odlazi u zrak i zrak zapravo suši naše mukozne slojeve i kad se sluz isuši, ne može nas više štititi od virusa”, kaže Lauc dodavši kako je ključno održavati vlažnost naše mukoze, što je relativno jednostavno tijekom dana, jer čak i u suhom zraku možemo često piti vodu, par gutljaja svakih par minuta i tad će mukoza biti vlažna i djelovat će protiv virusa.

Govoreći o pandemiji kao takvoj, istaknuo je kako osim pranja ruku i izbjegavanja socijalnih kontakata, molim ljude da usreće svoju mukozu – dajte joj vlage, pomozite vašim glikanima da se bore protiv virusa jer su glikani naše primarno oružje protiv virusa i važno je da ih ne isušujemo.

R.I. /Foto:Screenshot youtube

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Stanković se požalio: “Zoran Milanović me nazvao i izvrijeđao”

Emisija "Nedjeljom u 2" u nedjelju se emitirala po 1000. put, a novinar, urednik i…

6 sati prije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

10 sati prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

11 sati prije