Kategorije Premium sadržaj

Dr. Mato Palić: Uhićeni Boysi bit će izručeni Grčkoj, to se ne može spriječiti!

Širi dalje

Sutkinja istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici odredila je istražni zatvor jednom od osumnjičenih pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys kojeg Grčka traži na osnovu europskog uhidbenog naloga (EUN)



Osumnjičenik se nije složio s predajom grčkim vlastima, pa će o tome hoće li biti udovoljeno uhidbenom nalogu odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici.

Glasnogovornica suda, sutkinja Kornelija Kallay Blažeković, objasnila je da bi ta odluka trebala biti donesena u idućih 30 do 60 dana.

Nije bilo dvojbi oko donošenja odluke o predaji jer se osumnjičenom na teret stavlja udruživanje u zločinačku organizaciju  podmetanje snažne eksplozije te sudjelovanje u tučnjavi, (čl. 10. Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU) ,što su nedjela kažnjiva i u Grčkoj i u Hrvatskoj.

Osim toga, nalaze se i u tzv. katalogu, odnosno na popisu kaznenih djela za koja se izdaje EUN i realizira predaja tražene osobe.

Okrivljeni BBB na odluku suda o određivanju istražnog zatvora ima pravo uložiti žalbu, o kojoj će odlučivati visoki kazneni sud.

Temljem europskih uhidbenih naloga koji su stigli iz Grčke jutros su na Županijski sud u Zagrebu dovedena prva dvojica pripadnika BBB-a. Nakon ispitivanja sudac istrage dodijelio im je mjere opreza, što znači da su im oduzete osobne isprave te da se oni moraju redovito javljati u dodijeljene policijske uprave. Također, ne smiju napuštati svoje mjesto boravišta

Poslije podne je na zagrebački Županijski sud stigao je još jedan pripadnik BBB-a, a sudac istrage odredio mu je istražni zatvor, i to prema dvije točke, zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog dijela te zbog opasnosti od bijega. O istražnom zatvoru mogu ostati najviše 90 dana.

Iz Grčke je stiglo 10 uhidbenih naloga. Grčka traži njihovo izručenje, svi dosad saslušani se tomu protive.

Zanimljiv stav o mogućem izručenju Grčkoj dao je dr. Mato Palić, ustavno pravni stručnjak. Uvjeren je da će Boysi biti  izručeni i da to, za ovakava kaznena djela, ide automatski:

“Ako se uhićene BBB od strane grčkih vlasti tereti za pripadanje zločinačkoj organizaciji (čl. 10. Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU) predaja ili izručenje, kakogod to nazivali,  ide automatski i ne može se spriječiti. Oko toga postoji i sudska praksa”, objavio je Palić

R.I. /foto: rtl


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Obnovljivi izvori daju 30 posto svjetske energije

Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi…

29 minuta prije

Hod za život u Osijeku: Tražimo promjenu zakona o pobačaju

Sudionici Hoda za život u subotu su u Osijeku poručili kako žele pravedan zakon koji će…

42 minute prije

Penava: Demografija nam je najvažnija, uskoro imena novih ministara

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava potvrdio je u petak kako ga "u sadašnjoj fazi" ne zanima da…

54 minute prije