Kategorije Premium sadržaj

Dramatični podaci: Vukovar i dalje gubi stanovništvo

Širi dalje

Grad Vukovar i dalje gubi stanovništvo i taj se trend ne zaustavlja iako je u posljednje tri godine zabilježeno usporavanje, ustvrdio je demograf Dražen Živić u utorak u vukovarskom Područnom centru Instituta Ivo Pilar u povodu predstojećeg obilježavanja Dana Grada Vukovara.



Govoreći na temu “Aktualni demografski i migracijski trendovi/izazovi u Gradu Vukovaru – ima li razloga za demografski optimizam”, Živić je kazao da demografski parametri u tome gradu nisu povoljni, dugoročni je trend snižavanja nataliteta, jačanja iseljavanja, a ekonomska, dobna i spolna struktura stanovništva je nepovoljna, te se može reći da je upaljen svojevrsni alarm.

“Međutim, Vukovar nije izuzetak, cijela Vukovarsko-srijemska županija i Republika Hrvatska, pa i cijela Europa, se se nalaze u zabrinjavajući demografskim trendovima i odnosima. Činjenica je da Vukovar gubi stanovništvo i dalje, da se taj trend ne zaustavlja, ali se usporava s obzirom na to da u posljednje tri godine imamo nešto više useljenih u Vukovar nego iseljenih”, rekao je.

Ako bismo uspjeli donekle popraviti i pitanje reprodukcije stanovništva, jer nam je natalitet prilično nizak, tada bismo kroz neko vrijeme mogli govoriti o pozitivnim trendovima, poručio je Živić.

Podsjetio je da je Vukovar najbrojniji bio pred Domovinski rat 1991. kada je u gradu i prigradskim naseljima živjelo gotovo 47.000 ljudi.

Prema posljednjem popisu u Vukovaru živi 23.135 stanovnika što je, kako je kazao, bilo i za očekivati s obzirom na posljedice ratnih razaranja. Izrazio je i zabrinutost podatkom da je u Vukovaru više stanovnika starijih od 65 godina u odnosnu na djecu do 14 godina starosti.

“To su odnosi koji ne mogu popraviti demografsku sliku. Znači moramo se okrenuti nekim drugim pravcima djelovanja kao što je nastavak pronatalitetnih mjera i na nacionalnoj i na lokalnoj razini, ali moramo razmišljati i o migracijskoj politici. Kakvu migraciju politiku vodimo i vodimo li je uopće?”, upitao je.

Ocijenio je i da Hrvatska stihijski prilazi problemu doseljavanja stranih državljana kojih je u Hrvatskoj sve više u potrazi za poslom.

“Prilazimo tome kao da je to samo stvar onih koji doseljavaju. I je, ali Hrvatska bi trebala učiniti sve što može kako bi barem dio kontingenta doseljenih zadržala ovdje, a osobito ako bi propagirala doseljavanje cijelih obitelji”, smatra demograf Živić.

Hina/Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Može li niže od ovoga? Ukraden Facebook profil pokojnog Jurice Popovića

Matija Vuica je na svom Facebook profilu aotkrila je da je netko hakirao profil njezinog…

22 minute prije

Obitelj Gorana Šarića: “Banožić laže, nikad se nije javio, a jedne stvari se plašimo”

Bivši ministar obrane Mario Banožić, optužen za izazivanje prometne nesreće u kojoj je život izgubio…

1 sat prije

Istina o broju Hrvata i Srba prije i nakon Drugoga svjetskog rata

U veljači 2024. komunikacijskom aplikacijom WhatsApp širila se poruka s komentarom navodnoga brojčanog odnosa Hrvata…

1 sat prije