Kategorije Premium sadržaj

FOTO: Kozmonaut Arcebarskij otkrio bistu Jurija Gagarina u Rijeci

Širi dalje

Prošli vikend Rijeka je bila počašćena posjetom test-pilota i kozmonauta Anatolija Pavloviča Arcebarskog. Povod njegovog dolaska bilo je svečano otkrivanje biste prvog čovjeka u svemiru, sovjetskog kozmonauta Jurija Gagarina ispred Astronomskog centra Rijeka u park-šumi Sveti križ.



Dodatni povod je i svečano obilježavanje Međunarodnog dana planetarija te aktivnost unutar projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture.

Bistu su svečano zajedno otkrili veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Nj.E. Anvar Azimov, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović te kozmonaut Arcebarskij.

“Posebna mi je čast danas sudjelovati na ovom važnom događaju. Putujem puno po svijetu, susrećem različite kulture i iako sam u Rijeci prvi put osjećam slavenski duh i iskrenu dobrodošlicu. Mi smo dva slavenska prijateljska naroda i uvijek smo pomagali jedni drugima i družili se”, emotivno je konstatirao Arcebarskij.

Pokrovitelji ovog događaja bilo je i Društvo za promicanje ruske kulture, gospodarstva i tradicionalnih običaja Rossotrudničestvo, Ruski dom, Udruga ruske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji te Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva.

Kozmonaut Arcebarskij je u dvodnevnom boravku u Rijeci održao i nekoliko interaktivnih predavanja o svojim svemirskim podvizima za osnovnoškolce iz riječkih škola te je isto tako nastupio za nešto stariju publiku u okviru prezentacije StartUp Grind Rijeka. Na pitanje koja je razlika između ruskih kozmonauta i zapadnih astronauta, Arcebarskij je odgovorio logično oslanjajući se na značenje riječi:

“Kozmonaut je osoba koja leti u svemir (od riječi kozmos), dok astrunaut leti prema zvijezdama. Budući da su zvijezde puno dublje i dalje u svemiru, nije sasvim jasno gdje točno astronauti lete”. Osvrnuo se također na mnoge današnje aspkete vezane za eksploataciju i osvajanje svemira (osvajanje Marsa, problematika svemirski otpad itd.).

Gagarin je i vaš velikan!

Veleposlanik Azimov je inače poznat kao strastveni promicatelj rusko-hrvatskih poveznica i u izgradnji istinskog prijateljstva između dva slavenska naroda. Iako blizu isteka veleposlaničkog mandata u Hrvatskoj, zasigurno će ostati kao najpopularniji i najupečatljiviji službeni predstavnik Ruske Federacije u Hrvatskoj.

“Ovo je već druga bista Jurija Gagarina u Hrvatskoj. Za razliku od one u Zagrebu, ovdje je Gagarin izveden sa svemirskom opremom i kacigom. Drago mi je da postoji veliki interes u Hrvatskoj za temama vezanim za svemir i Gagarina, a današnji dan otkrivanja biste poklapa se i s rođendanom prve žene u svemiru Valentine Terješkove. Slobodno i s ponosom možemo reći, Gagarin je i vaš velikan.”

Dogodine i Bartini!

“Rijeka je i rodno mjesto Roberta Bartinija, genijalnog znanstvenika i inženjera koji je ostavio duboki trag u razvoju zrakoplovnih i svemirskih sustava. Obećavam vam da ćemo sljedeće godina na ovom mjestu postaviti i bistu Bartinija”, nastavio je Azimov. Inače, Robert Bartini je uvršten među šesnaestoricu najvećih sovjetskih zrakoplovnih konstruktora, objedinjenih u stalnu postavu pod nazivom Osnivači ruskog zrakoplovstva koja se nalazi u centru aviograda Žukovski blizu Moskve. Autor iste je akademski kipar Vladimir Ivanov koji je za svoj rad prošle godine dobio priznanje i ruske Vlade.

Brončanu bistu Gagarina koja je otkrivena u Rijeci izradio je ruski kipar Aleksej Leonov (imenjak i prezimenjak slavnog komonauta koji je prvi kročio u svemir privezan za svemirski brod). Bista je doravana Rijeci u okviru međunarodnoga dobrotvornog fonda Dijalog kulture – jedan svijet. Pod pokroviteljstvom organizacije Ruski svijet nekoliko desetaka istih bisti je postavljeno diljem svijeta.

Sine, pogledaj u nebo…tamo je Gagarin!

Kako to i doliči kozmonautima, svaki se od njih može podičiti jedinstvenim i bogatim zrakoplovnim i svemirskim pothvatima. Kozmonaut Arcebarskij je rođen u malom selu Prosiani u Ukrajini i kada je Gagarin 12. travnja 1961. godine kretao u svemir nije imao niti 5 godina. Mališana je jedne večeri otac izveo ispred kuće i rekao mu: “Sine, pogledaj u nebo, tamo je sada naš Gagarin”. Od toga trenutka je počeo maštati da postane kozmonaut.

Pored njega, u tom periodu isto su maštali gotovo svi sovjetski dječaci te veliki broj djevojčica. Kako je istaknuo, najvažnija je želja i mašta i neodustajanje od svojih ciljeva. Arcebarskij je oduvijek htio postati kozmonaut, spreman proći zahtjevan i dugotrajan put. Tako je prvo morao postati pilot, što je uspješno svladao te čak postao i test-pilotom u ispitno-konstrukcijskom uredu MiG. Iako je letio na svim tipovima mlaznih MiG-ova, počevši od MiG-15 do MiG-31, a kasnije i na Suhojima, u cijelom tom procesu vidio je tek stepenicu u obuci za osvajanje svemira.

Danas ponosno ističe poveznicu sa svojim najslavnijim prethodnikom Jurijem Gagarinom – dok je Jurij prvi kozmonaut s nositeljem titule Geroja Sovjetskog Saveza, Anatolij je posljednji! U okviru misije Sojuz TM-12 lansiran je 18. svibnja 1991. i vratio se 10. listopada iste godine, provevši u svemiru ukupno 144 dana, 15 sati, 21 minutu i 32 sekunde.

Također, ima i 6 izlazaka u otvoreni svemir gdje je ukupno proveo više od 25 sati. On je 248. čovjek u svemiru i 74. sovjetski kozmonaut.

M.Marković/Foto: press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

6 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

6 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

6 sati prije