Kategorije Premium sadržaj

FOTO: Porfirije služio misu Jasenovcu, na misi i srpski princ Filip i princeza Danica

Širi dalje

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije predvodio je danas liturgiju u Jasenovcu u povodu Dana svetih novomučenika jasenovačkih, događaja koji tradicionalno organizira Eparhija slavonska SPC-a.



Na liturgiji u manastiru svetog Jovana Krstitelja sudjelovala je većina arhijereja SPC-a.

“Neka Bog da, da molitvama svetih novomučenika jasenovačkih mir božji, ljubav i radost dođu među sve nas ovdje i sve druge ljude”, rekao je Porfirije. Neka mir bude sa svim ljudima dobre volje, a onima koji nisu dobre volje, da molitvama svetih novomučenika jasenovačkih postanu ljudi dobre volje, kazao je.

Okupljenim vjernicima i političkim predstavnicima, među kojima su bili član  princ Filip i princeza Danica Karađorđević, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i zamjenik požeško-slavonske županice Nikola Ivanović, obratio se također mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Srpski princ Filip i princeza Danica Karađorđević te Milorad Dodik

Joanikije je rekao da Jasenovac kao najveća golgota, kao najveće žrtveno mesto srpskog naroda u Drugom svetskom ratu sabira u sebi sva ostala žrtvena mjesta, od Jadovna do Čakora, Kraljeva i Kragujevca.

“Danas proslavljamo Svete srpske Novomučenike ovde u Jasenovcu, ali znamo da su u Jasenovcu stradali i drugi narodi, naročito Židovii Romi, i prema njihovim žrtvama izražavamo najveće poštovanje”, kazao je mitropolit Joanikije.

Nakon Jasenovca  Porfirije će posjetiti Liku.

“U njedelju, 11. rujna 2022. godine, uz Božju pomoć, posjetiću mjesto Medak u Lici, gde ću zajedno sa nadležnim episkopom Gerasimom, u drevnom manastiru Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja služiti svetu arhijerejsku liturgiju, a potom i pomen nevinim civilnim žrtvama i ratnim zarobljenicima postradalim u napadu Hrvatske vojske na Medački džep 1993. godine“, napisao je patrijarh Porfirije na Instagramu, uz fotografiju iz Jasenovca.

Patrijarh  tvrdi da je “tijekom napada na srpska podvelebitska sela od 9. do 17. rujna 1993. godine, nakon okrutnog zlostavljanja i masakriranja, ubijeno je 88 civila i ratnih zarobljenika, spaljene su, porušene i opljačkane njihove kuće i druga imovina”.

Hina/Foto: Twitter


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

6 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

6 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

7 sati prije