Kategorije Premium sadržaj

Hrvatska pravoslavna crkva izazvala pomutnju kod Pupovca i na portalima u Srbiji

Širi dalje

U petak 6. siječnja u 12 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit održati javni obred ‘Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanja’.



Obred se neće održati u trgovačkom centru ‘Centar Cvjetni’ u prizemlju, kao što je prvobitno najavljeno, nego vani na Cvjetnom trgu u blizini spomenika uglednom hrvatskom pravoslavcu Petru Preradoviću.

Pojava Hrvatske prvoslavne crkve izazvala je pravu pomutnju u vrhu Srpskog narodnog vijeća  i Milorada Pupovca koji se s gnušanjem odbacio bilo kakvu mogućnost obnove Hrvatske pravoslavne crkve.

U Pupovčevim Novostima objavili su tekst s naslovom “Kako je je Jurič ukrao Božić”  u kojem pišu da Hrvatska pravoslavna crkva (HPC) nije priznata, da je osnovane prije nekoliko godina “po uzoru na istoimenu crkvu koju je 1942. utemeljio ustaški režim Ante Pavelića”

.

Novosti predviđaju da će obredu Bogojavljenja, odnosno velikog posvećivanja vode, koju će predvoditi Aleksandar Ivanov, nazočiti skupina ‘za dom spremnih’ hrvatskih desničara s Juričem na čelu.

Sam Pupovac je objavu HPC-a ocijenio kao “provokaciju i prijetnju”.

– Postoje dva takva udruženja u Hrvatskoj, koje promoviraju naopaku politiku Hrvatske pravoslavne crkve, koja priziva zlo. To žele raditi sutra na pravoslavni Badnji dan u neposrednoj blizini hrama Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu. Mi to shvaćamo kao zastrašivanje, kao pokušaj ometanja i neku vrstu prijetnje, rekao je Pupovac na prijemu povodom pravoslavnog Božića.

Za N1 Pupovac je rekao da se nada da će ”nadležni organi u skladu s pozitivnim propisima učiniti sve da vjernici koji budu dolazili na Badnjak i na Božić u tu crkvu bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslaviti rođenje Kristovo”.

Srpski Blic u tekst pod naslovom “Ustaški novinar sprema PERFORMANS za Badnji dan, Srbi poručuju: PRETNJA I PROVOKACIJA” navodi da se na Cvjetnom trgu “organizira proustaški performans na Badnji dan, 6. januara, po julijanskom kalendaru, koji obilježava jedan dio pravoslavaca širom svijeta i u Hrvatskoj, što se među tamošnjim Srbima doživljava kao prijetnja i zastrašivanje”.

Slično piše i Kurir prenoseći Pupovčevu izjavu da je “te vrste ekstremizma i oživljavanja poraženih politika iz Drugog svjetskog rata – u ovom slučaju ustaške politike – ima previše. Nema nikakve sumnje da su one marginalne, ali ako nema osude, onda nema nikakve sumnje da to nije marginalna stvar.”

Maxportal/dp

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao ovakav HDZ

Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govorio o pregovorima o sastavljanju većine i raskol u…

6 minuta prije

Glavni tajnik DP-a objavio fotke s obiteljske proslave

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro objavio je na Facebooku fotografije s krizme svoga sina.…

44 minute prije

Dramatičan apel P.E.N. centra: “Vučić, Dodik i SPC pripremaju rat! Zabrinuti smo”

Potaknuti posljednjim događanjima na području Zapadnog Balkana, članovi Međunarodnog P.E.N. centra, pisci s područja bivše…

2 sata prije