Kategorije Premium sadržaj

I Hrvati upisuju Pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu

Širi dalje

Srpska pravoslavna gimnazija u Zagrebu ove godine upisala je šesnaestu generacija učenika, u rujnu je upisano 24 nova učenika pa škola trenutno broji 64 gimnazijalca koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske.



Među učenicima je, kako prenosi “P-portal, sve više djece nesrpske nacionalnosti, a osim đaka koji dolaze iz Dalmacije, Like, zapadne Slavonije, ove školske godine prvi put su se upisali i učenici sa sjevera zemlje, iz Varaždina i Čakovca.

Direktor škole protojerej Slobodan Lalić kaže da se broj učenika povećava iz godine u godinu, tako da ove godine gimnaziju pohađa 10 maturanata, 14 učenika trećeg razreda i 16 učenik drugog razreda.

“Unazad dvije godine uočljiv je značajniji upis djece iz Zagreba. Od 24 učenika prvog razreda, njih 12 je iz Zagreba”, ispričao je Lalić za informativni portal Srba u Hrvatskoj i dodao da posebno raduje što gimnaziju upisuju djeca koja su osnovnu školu završila u neposrednoj blizini te ustanove.

Izrazio je nadu da će se svi pozitivni trendovi nastaviti i ubuduće, te da će nova generacija gimnazijalaca ostvariti rezultate kao prethodne.

Kada su prije šesnaest godina upisali prvu generaciju, u gimnaziji je bilo više profesora nego učenika, a ove godine u prvi razred upisano je 24 učenika, pa škola sada broji ukupno 64 gimnazijalca. Srednjoškolsko obrazovanje prošle školske godine uspješno je završilo 18 maturanata.

“Većina njih je i pored svih otežavajućih okolnosti postigla veoma dobre rezultate i upisala fakultete u Hrvatskoj: medicinu u Rijeci, građevinu u Zagrebu, pravo u Zagrebu, elektrotehniku u Osijeku, Kineziološki fakultet u Zagrebu “, naveo je Popović.

Pravoslavna gimnazija u Zagrebu radi prema programu po kome rade i ostale opće gimnazije u Hrvatskoj, ali je dodano još 30 posto gradiva vezanog za srpski jezik, geografiju, povijest i kulturu.

Gimnazijalci uče i ćirilicu, uz hrvatski uče i srpski jezik, prošireno gradivo iz povijesti i zemljopisa, a budući da je škola pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, posebna pažnja se posvećuje duhovnosti i etičkim vrijednostima.

Organizacija i rad srpske pravoslavne opće gimnazije “Katarina Kantakuzina Branković” u novoj školskoj godini usklađeni su s mjerama hrvatskog Ministarstva nauke i uputstvima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

R.I. /Foto: P-portal

 


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

33 minute prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

1 sat prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

2 sata prije