Kategorije Premium sadržaj

IZBORNA MATEMETIKA: HDZ i sedam patuljaka

Širi dalje

Domaća politička scena nikada nije bila razmrvljenija. Dovoljno je samo pogledati rezultate zadnjeg Crobarometra u kojem je SDP dobio najmanju podršku u povijesti istraživanja – 14,3 posto, a opet je druga stranka po snazi u zemlji.



Kada se mehanički zbroje rezultati četiriju stranaka druge najjače oporbene snage za EU izbore – Amsterdamske koalicije (GLAS, HSS, IDS i HSU) – dobije se nevelikih 10,4 posto. Živi zid, koji se već nekoliko godina percipira kao stranka u velikom usponu, trenutačno je na 13,8 posto. Sve ostale opcije su ispod deset posto, uključujući i MOST koji je kontinuirano na postojanih, ali i jako opasnih između šest i sedam posto, piše Nov i list.

Europski bi izbori, koji će se održati u svibnju ove godine, mogli iznjedriti dosad neviđene rezultate u smislu da bi prag moglo preskočiti, i samim tim steći pravo na eurozastupnika, dosad najveći broj lista koje će se natjecati.

Osim HDZ-a, kao ozbiljni takmaci za euromandat tu su SDP, Amsterdamska koalicija, Start Dalije Orešković, MOST, Živi zid, koalicija koja se će okupiti oko Neovisnih za Hrvatsku, a bez stanovite šanse, ma kako to sada izgledalo, nisu ni savez HNS-a i HSLS-a kao ni nekakav krajnje lijevi blok koji bi se okupio oko Radničke fronte i Nove ljevice. Nije nemoguće da novinske naslovnice u ponedjeljak nakon europskih izbora budu glasile – »HDZ i sedam patuljaka«.

Međutim, nisu to baš tako dobre vijesti ni za najjaču vladajuću stranku. Ako bi se ovakva struktura preslikala i na rezultate na parlamentarnim izborima, HDZ bi zaista bio daleko najjača stranka u Saboru, ali s jako malim šansama da formira parlamentarnu većinu.

Za vjerovati jest da bi HDZ imao više saborskih zastupnika nego što ih ima danas, ali veliko je pitanje s kim bi mogao sklopiti većinu. “Roterdamska” koalicija HNS-a i HSLS-a čak i da negdje prijeđe prag bila bi brojčano nedovoljna da zajedno s osam zastupnika nacionalnih manjina dogura HDZ u poziciju da formira vladu.

Bilo bi smiješno pokušavati »treću sreću« koaliciju s MOST-om, što znači da bi se morali okrenuti Zlatku Hasanbegoviću i Bruni Esih. A to je nešto potpuno neprihvatljivo za aktualno vodstvo HDZ-a.

Nije jasno ni kako bi razmrvljena oporba formirala većinu. Nije baš izgledno kako bi se Amsterdamska koalicija i SDP uopće dogovorili tko bi tu trebao biti premijer. Ili čak da se kojim čudom i dogovore, onda bi tu još trebali sjesti za stol s Dalijom Orešković, naravno ako se START uopće uspije uhvatiti među biračima, i dogovoriti daljnje detalje.

Pa onda još svi oni recimo, nakon dugotrajnih mučnih pregovora, tek trebaju pozvoniti na vrata Bože Petrova. Ili možda Ivana Pernara? Možda čak i krajnje ljevice ako ova uspije dohvatiti koji mandat.

Za nadati se je da će europski izbori ipak donijeti neke promjene na političkoj sceni. Da će neke opcije otpasti, druge okrupnjeti, a treće konačno prestati s permanentnim političkim samoubojstvom. Pa da će to iznjedriti situaciju u kojoj bi se prekinulo usitnjavanje hrvatske politike. Mada, sudeći barem po dosadašnjem ponašanju političkih aktera, to i nije baš tako vjerojatno.

R.I./Foto:vgdanas


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Uhićen Gerard Depardieu, 15 žena ga optužilo za seksualno nasilje

Slavni francuski glumac Gerard Depardieu (75) priveden je zbog optužbe za seksualni napad, pišu francuski…

22 minute prije

Mesić: Ne može se stvoriti Velika Srbija, oni su mala država na Balkanu

Stjepan Mesić je tijekom boravka u Prištini, na skupu PanAlbanci-Inter-Balkan-Euroatlantik, izjavio da se Velika Srbija…

1 sat prije

Rijeke pravde i pravednici, analiza jednog poraza

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kninu je 7. travnja 2024., deset dana prije izbora,…

3 sata prije