Kategorije Premium sadržaj

Jandroković u Sloveniji: Stabilnost BiH ključna je za stabilnost jugoistoka Europe

Širi dalje

Drugog dana „Konferencije predsjednika parlamenata država članica Europske unije“ u Brdu kod Kranja, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je govor na panelu „Europska unija kao jamstvo stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji“.



Predsjednik Jandroković izvijestio je kolege o Deklaraciji o Ukrajini Hrvatskoga sabora kojom se najoštrije osuđuje brutalna i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu i njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost.

Iskazao je punu potporu Ukrajini te istaknuo da hrvatski narod suosjeća s ukrajinskim narodom zbog sjećanja na agresiju i razaranja Vukovara i ostalih hrvatskih gradova tijekom Domovinskog rata. Nadalje, naglasio je važnost jedinstvenog stava zemalja članica Europske unije prema krizi u Ukrajini i pozvao na jačanje energetske neovisnosti i obrambenih sposobnosti.

„U isto vrijeme“, dodao je, „moramo nadzirati mogućnost prelijevanja krize na područja oko Ukrajine i na jugoistočnu Europu.”

Istaknuo je pritom značaj stabilnog, funkcionalnog i prosperitetnog susjedstva, kao i važnost orijentacije Europske unije na to područje. Govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini naglasio je čvrstu hrvatsku potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu te zemlje temeljenima na principima jednakopravnosti i konstitutivnosti triju naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba.

U kontekstu njihove legitimne zastupljenosti u političkim institucijama Bosne i Hercegovine, upozorio je na nužnost pravednog Izbornog zakona koji će osigurati jednaka politička prava za sva tri konstitutivna naroda. Podcrtao je stabilnost Bosne i Hercegovine kao ključne za stabilnost jugoistoka Europe.

Završno, predsjednik Jandroković istaknuo je važnost vraćanja u fokus proširenja Europske unije te daljnjeg razvoja europske sigurnosti i obrane za desetljeće pred nama. Kao bitan korak u tom smjeru naveo je usvajanje dokumenta „Strateški kompas“.

Uz brojne čelnike europskih parlamenata, konferenciji se video-vezom priključio i predsjednik ukrajinske Verhovne Rade Ruslan Stefanchuk.

Na marginama konferencije, predsjednik Sabora Jandroković također će i održati bilateralni sastanak s predsjednicom Kongresa zastupnika Kraljevine Španjolske Meritxell Batet.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

DP objavio ključnu odluku, Radić prozvao Pupovca

Domovinski okret održao je presicu nakon sjednice Predsjedništva te stranke nakon što su  jutros pregovarali…

22 minute prije

Plenković: Vladu formiraju pobjednici, a ne Grbin i njegov proruski stric

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako smatra da će kroz slijedeće dane dogovoriti s…

4 sata prije

Grbin nakon sastanka s DP-om: Sve opcije su moguće pa i ponavljanje izbora

Nakon postizbornih razgovora s Domovinskim pokretom o sastavljanju moguće većine javnosti se s Iblerova trga…

4 sata prije