Kategorije Premium sadržaj

Još prije sedam godina otkrio da je Jean-Michel Nicoliera ubio Štuka

Širi dalje

Antun Ivanković (52), predsjednik Udruge “Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika, dobio je ove godine plaketu općina Lovas i Tovarnik, a nedavno i Povelju Županije vukovarsko-srijemske za doprinos i postignuća u području znanosti i kulture, poglavito zbog produciranja dokumentaraca koji svjedoče o povijesti i ljudima istoka Hrvatske i promicanja istine o Domovinskom ratu.



Ovih dana u srpskoj se javnosti puno pričalo o slici francuskog dragovoljca Jean Michala Nicoliera, vukovarskog dragovoljca odvedenog iz vukovarske bolnice i ubijenog na Ovčari, postavljenoj na izložbi u Saboru u povodu godišnjice pada Vukovara, piše Glas Slavonije.

Jean Michel je naslikan u ulju u odori HOS-a, na čijem grbu piše “Za dom spremni”, što je srpsku javnost šokiralo i dalo razloga za mantranje o “povampirenju ustaštva”, ali ni jednom riječju nisu spomenuli tko je mladi Francuz i koju je sudbinu doživio jer tada bi morali priznati da ga je ubio pripadnik JNA i kurir Miroslava Radića, člana zločinačke “vukovarske trojke”, Spasoje Petković zvan Štuka, koji i danas slobodno šeta Srbijom.

– Spasoje Petković je u Srbiji poznat kao izdajnik jer je “propjevao” o zločinima na Ovčari i priznao da je ubio nekoliko ranjenika, među njima i Jean-Michela. Prikupljajući materijale o Nicolieru, došli smo do saznanja da brojni svjedoci u Hrvatskoj i na beogradskom suđenju za Ovčaru optužuju Štuku za monstruozna ubojstva starih, iznemoglih, djece i cijelih obitelji – rekao je još u siječnju 2012. Antun Ivanković.

Udruga već niz godina priprema simbolične komemorativne utrke posvećene velečasnom Ivanu Buriku, tovarničkom župniku ubijenom u okupiranom Tovarniku, u podrumu župnog stana 8. listopada 1991., a Ivanković je otkrio ubojicu – ime mu je Kosta Gvozdenov i iz Vršca, koji se 1991. u Lovasu hvalio kako je “ubio ustaškog popa”.

– Naša Udruga organizirala je dolazak obitelji Jean-Michela u Hrvatsku prigodom komemoracije 18. studenoga 2011. u Vukovaru i Zagrebu, kao i dodjeljivanje posmrtnih odličja majci. Također smo objavili roman “Jean ili miris smrti” o junaku Jeanu- Michelu Nicolieru, koji je napisala književnica Nevenke Nekić, a inicirali smo i snimanje filma o Jean-Michelu.

Lani smo producirali dokumentarac “Krvava berba grožđa” redatelja Silvija Mirošničenka, u kojemu se tematiziraju događaji s početka rata u Hrvatskoj, opisuju sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali nesrbi u Lovasu od strane tzv. JNA i paravojne jedinice “Dušan Silni” poput tjeranja golorukih ljudi u minsko polje kraj Lovasa.

Taj zločin jedan je u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu za Domovinskoga rata – kaže Antun Ivanković dodajući kako je prošle godine producirao i film “Slike iz života ratnika” redatelja Silvija Mirošničenka, koji govori o legendarnom junaku vukovarske obrane, Ivanu Anđeliću–Doktoru

i njegovom ratnom putu istinskog heroja Domovinskog rata, koji je preživio ratni pakao Vukovara. Producirao je i niz dokumentaraca o slavonskim i baranjskim svetištima, poput Ilače i Aljmaša.

Knjiga o stradanju Lovasa i Opatovca

Ivanković ovih dana u Zagrebu, Splitu, Osjeku, Vukovaru i Sarajevu predstavlja spomen-knjigu “Krvava istina (Novome životu ususret)” skupine autora, među kojima je i Ivanković.

– Riječ je o izdanju koje svojim povodom drži jednu od najpotresnijih godišnjica u Hrvatskoj, u ožujku 2018. navršenu 20. godišnjicu pokopa posmrtnih ostataka 67 Lovaščana, žrtava srpske agresije u Domovinskom ratu. Taj je povod samo otvorio vrata priči koja razotkriva krvavu istinu o stradanju i patnji Hrvata, Mađara i drugoga nesrpskog stanovništva iz dvaju sela – Lovasa i Opatovca.

Priča je to koja niže podatke o svim poginulim, ubijenim i nestalim stanovnicima, civilima, pripadnicima HV-a, Policije i Civilne zaštite iz tih mjesta, kojih je ukupno 90, ali i o preživjelima, iako često do ruba smrti mučenima, zlostavljanjima i ponižavanima te iz svojih domova protjeranima – kaže Antun Ivanković, nakladnik desetak knjiga, od čega su dva romana i dodaje kako se privodi kraju rad na dokumentarcu o Berku u ratu, pakračkoj ratnoj bolnici, svetištu u Bapskoj i o fra Flavijanu Šolcu.

MP/Foto:privatna arhiva


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

6 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

12 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

12 sati prije