Kategorije Premium sadržaj

Kako je glasio vic o Titu zbog kojeg je mlada novinarka završila na Golom otoku

Širi dalje

Na današnji dan 29.11. u Jugoslaviji se slavio Dan republike. Najčešće je padao snijeg i bilo je kolinje.



Tita se u to vrijeme slavilo kao božanstvo, pjevale su mu se pjesmice, a jedna od najpoznatijih “Druže Tito, ljubičice bijela” koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dvije i pol godine robije na Golom otoku.

Ženi Lebl je imala samo 22 godine kad je završila na Golom otoku nakon što je ispričala vic o Josipu Brozu Titu.

O novinarki Ženi Lebl, Beograđanki židovskog podrijetla koja je preživjela i nacistički logor i Goli otok, rijetko se pisalo u mainstream medijima. Jedan od rijetkih tekstova o njoj 2013. godine objavila je srpska Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu, koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

“Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom natjecanju u cvijeću jer je uzgojila ljubičicu bijelu od 100 kila, aludirajući na pjesmu ‘druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela’.

Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula problematičan vic.

Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, gdje je od travnja 1949. do listopada 1951., od nje su tražili da promijeni mišljenje i prizna krivnju. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara”, stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u srpnju 2013. godine.

Što je bilo s novinarom koji je ispričao vic, nije poznato.

Objavila je knjigu

Kada se Jugoslavija raspala, Ženi Lebl objavila je knjigu “Ljubičica bela – vic dug dvije i pol godine”, koja je u Izraelu postala bestseler. Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada uopće nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

Srbijansko i izraelsko izdanje knjige Ženi Lebl: „Ljubičica bela“

“Samo žedni znaju cijeniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplicirano iščupati stijenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice i gdje ga trebate rastvoriti. Čupale smo temelje stijena koje su tamo bile stoljećima, mijenjale smo prirodu”, pisala je.

“Djevojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolijevale su dok su im stizale vijesti da su ih se odrekli djeca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji”, svjedočila je Lebl.

 

D.M. /Foto: pmedia


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

49 minuta prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

1 sat prije

Sezona tek počinje, a već imamo rekordera. Pogledajte cijenu kave s rive na Hvaru

Pred početak turističke sezone počele su objave o cijeni pića na Jadranu. Ne sumnjamo da…

3 sata prije