Kategorije Premium sadržaj

Kako je Kemal Monteno ubio Radovana Karadžića

Širi dalje

Slavnog pjevača Kemala Montena, koji je nedavno preselio u džennet, Sarajlije neće pamtiti samo po glazbi, nego i po ratnim zaslugama.


Piše: Predrag Popović

Monteno se istaknuo kao zapovjednik tzv. Umjetničke čete Armije BiH. U opkoljenom i bombardiranom gradu organizirao je glazbene koncerte, kazališne predstave i nastupe za šehide. Kad više nije mogao izdržati u Sarajevu, preko jedne humanitarne organizacije uspio se prebaciti u Zagreb. I s tog fronta nastavio je borbu protiv srpskog okupatora.

Svaki javni nastup koristio je za širenje parola o “primitivnim srpskom razbojnicima” i “hrabroj raji koja samo brani svoj grad”. Kao vrhunski stručnjak za propagandu plastično je opisivao ljude i događaje, sve dijeleći na “zle” i “dobre”. Među “zle” trpao je sve Srbe, posebno one koji nisu ostali s njim i ostalim šehidima da se bore protiv “barbara s planine”. Da bi bio medijski atraktivan, nije izbjegavao navodi konkretna imena, posebno Zdravka Čolića i Gorana Bregovića.

– Bregović se hvalio prijateljstvom s Radovanom Karadžićem. Jednom je Goran pričao kako je bilo divno u Sarajevu dok su se viđali on, Rajko Nogo i Karadžić. “Dok smo se družili mi, pjesnici” – tako je govorio. Mislio sam da je Bregović poludio – pričao je 1996. Monteno u intervjuu zagrebačkom tjedniku “Globus”.

Za razliku od Bregovića, koji je pobjegao iz Sarajeva, Monteno nije izdao svoju raju, s kojom je dijelio sve muke. Izdržati, pomogla mu je mržnja prema srpskom agresorima, posebno prema njihovom vođi.

– Mjesecima sam maštao kako ubijam Radovana Karadžića. Navečer bih se umotao u deku, drhteći od hladnoće, bez struje, televizije, gladan i, osluškujući granate, zamišljao da sam nevidljiv čovjek. Došao bih na Pale, tako nevidljiv, prišuljao se Radovanu Karadžiću i ubio ga. I bio bih sretan! – Opisivao je svoje ubilačke snove Monteno.

Kao što je bio zgrožen nad Nazifom Gljivom, koji je napustio Umjetničku četu i pobjegao iz Sarajeva, dobroćudni Kemal Monteno je sve najgore mislio i govorio o kolegama koje su pokazale spremnost da poslije rata surađuju sa Srbima. Poziv Rake Marića da nastupi na koncertu pomirenja u Beogradu, odlučno je odbio.

– Menadžer Zdravka Čolića bi htio okupiti u Beogradu sve pjevače iz bivše Jugoslavije – Indekse, Arsena Dedića, mene … Da vam pamet stane! Sačuvaj me, Bože! To je da ti mozak stane, kao da se ništa nije dogodilo. Kao da mi možemo tako jednostavno prijeći preko svega i eto nas u Beogradu na njihovom spektaklu. Što je najgore, ima Sarajlija koje bi to prihvatili – sablažnjavao se veliki Sarajlija Kemo.

Zbog takvih stavova Tomislav Nikolić, trenutni predsjednik Srbije, nazivao ga je “muslimanskim smećem”. Kao i obično, Nikolić je bio u zabludi.

Kemal Monteno je svojim ponašanjem u ratu pokazao kako se brani svoj grad, svoj narod. On nije kriv što se među vaskolikim Srbima nije našao niti jedan pjevač tog kalibra koji bi tako čvrsto i odlučno stao u obranu svog naroda, koji bi otvoreno pričao kako mašta o tome da ubije Franju Tuđmana ili Aliju Izetbegovića.

Nažalost, Monteno je poslije rata izdao sebe i “okupirao” srpski medije, u kojima je bio neusporedivo zastupljeniji od, recimo, Bore Čorbe. Transformiran u “našeg Kemu”, “dušu od čovjeka”, zaboravio je na snove u kojima je iz noći u noć ubijao Karadžića. Naprosto, o Srbima je, i takav, imao bolje mišljenje nego što zaslužuju. Bez problema je mogao ponavljati svoje ratne parole, Srbi mu ne bi zamjerili. Takvi su.

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Ivo Josipović dao veliki intervju: “Odnos Hrvatske prema Jasenovcu dobar je primjer za Srbiju”

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović dao je intervju za srpski Radar ( tjednik nastao iz…

7 minuta prije

Đapić: Sličnosti i razlike pregovora sa Sanaderom 2003. i Plenkovićem 2024.

Kako su započeli razgovori HDZ-a i DP-a posljednjih dana, često se povlači usporedba ovih pregovora…

1 sat prije

Bregović: Kad netko opsuje Srbima mater u Sarajevu, ja ga razumijem

Goran Bregović povodom 50. godišnjice od osnivanja Bijelog dugmeta dao je intervju za beogradski "Nedjeljnik" gdje je…

2 sata prije