Kategorije Premium sadržaj

Klasični razbojnici viču “ruke uvis, ovo je pljačka!”, trgovci “novac na sunce, ovo je Božić!”.

Širi dalje

Kako drugačije objasniti činjenicu da se ni nakon višeod dva desetljeća nakon sloma komunizma još uvijek nismo posvema oslobodili od nametnutih klišeja po kojima Djed Mraz (Ded Moroz – ruski, izmišljeni lik iz ruske bajke) još uvijek 6. prosinca, a i kasnije, hrvatskoj djeci s “predziđa kršćanstva” donosi darove?!Tog istog Deda Moroza su komunisti za vrijeme svoje mračne vladavine silom instalirali kao onog koji će u prosincu darovima uveseljavati našu djecu. Svetog Nikolu, koji je prema katoličkoj tradiciji zaštitnik djece i pomoraca, su na sebi svojstven način “utamničili” i pokušali izbiti iz svijesti hrvatskog čovjeka.
Na njihovu nesreću, nisu uspjeli jer se Sveti Nikola, biskup s područja Male Azije, u kršćanstvu poznat po ljubavi prema bližnjima – na velika vrata vratio u hrvatske domove i srca hrvatske djece!
Njegov primat, nažalost, nakon “poraza” ruskog nitkova Dede Moroza, pokušava oteti američki, prozapadni “Coca Cola Mraz” kojeg krstiše u tzv. Djeda Božićnjaka, a sve u cilju potrošnje i konzumerizma, pa ako hoćete i nasilne sekularizacije tradicionalnih sredina kakva je naša.
I zapravo je tragično, u kolikoj mjeri se taj novi “lažnjak” udomaćio kod nas. Naši nebrojeni trgovački centri rado ga ugošćavaju ne bi li iz ionako tanke i pretanke hrvatske lisnice izbio našim odraslim građanima i posljednju kunu! I u tome uspjevaju.

Darovi kojima zavedeni roditelji žele razveseliti svoju i drugu djecu više “ni pod razno” ne stanu u malene čizmice na prozoru!
Nekoć je nekolko bombončića bilo dovoljna za dječji osmjeh. Danas više ne. Tableti, smartfoni, lego-tvorevine pa i laptopi debelo premašuju zapreminu dječjih čizmica. Što je još gore, djecu to i ne usreći.
Tko je tomu kriv?
Krivi smi mi koji smo se dali izmanipulirati i od sebe napraviti slijepe potrošačke robove. Kriv je i Ded Moroz i Djed Božićnjak, ali samo u prenesenom značenju. Jer, ipak, oni su samo dvije crvene maske iza kojih se kriju nezasitne trgovačke korporacije.
Klasični razbojnici pritom viču “ruke uvis, ovo je pljačka!”, a oni “novac na sunce, ovo je Božić!”.
E, neće moći!
Hrvatski narod, ipak, umije kad hoće reći NE svakom izrabljivaču,  još od turskih vremena, pa može i sada, kada se radi o izrazito sofisticiranom načinu osvajanja i asimilacije našeg naroda.
NE! – Još ćemo jednom uzviknuti. Djed Mraz i njegova crvena kopija Božićnjak, mogu uzeti svoje šuplje vreće i kofere i vratiti se onomu tko ih je poslao!
Katolička Hrvatska ih ne treba! Naša djeca imaju svojega djeda kojeg prepoznaju i kojem se raduju. A to je, naravski, kao i kroz stoljeća prije – samo Sveti Nikola.
To je skromni djedica, šrokog osmjeha i velikog srca koji će katkad zaboraviti donijeti darove, ali će zato svako dijete primiti u krilo i zagrliti. To je naš djed.



Sretan Vam Sveti Nikola!

 

Ivica Gašpar


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vesna Pusić: DP je sigurnosno opasan za Hrvatsku. Milanović mora reagirati!

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirale je pregovore nakon izbora. Tvrdi da je domaća…

9 sati prije

Plenković: Načelno imamo 83 ruke, a Nina je suho zlato. Bit će u idućoj Vladi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a…

13 sati prije

Ministrica o uhićenju pomoćnika: Spriječili smo pokušaj prevare od 3.2 mil. eura

Nakon nove akcije EPPO-a u kojoj su uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i bivši profesor…

15 sati prije