Kategorije Premium sadržaj

Kurti šokirao Vučića: Kosovo od Srbije traži ratnu odštetu

Širi dalje

Srbijanski predjednik Aleksandar Vučić danas je objavio šest točaka koje su na pregovorima u Bruxxellesu tražio premijer Kosova Albin Kurti  Kosovari. Tri prijedloga posebno su ga šokirala.



Predsjednik Srbije održao je sastanak s predstavnicima Srba s Kosova, a Vučić se nakon sastanka obratio javnosti. Na današnjem sastanku u Beogradu, osim čelnika srpskih institucija, sudjelovali su i predstavnici kosovskih Srba iz Srpske liste, kao i srpskih tijela koja djeluju na Kosovu, kao i gradonačelnici općina sa srpskom većinom.

Ono što je poznato, na sastanku je bilo riječi o dijalogu u Bruxellesu, koji je, prema tvrdnjama službenog Beograda, završio bez ikakvih rezultata, upozoravajući da će se pregovori nastaviti sljedećih dana do 1. rujna, kada počinje primjena  odluke Vlade Kosova u pogledu reciprociteta u identifikacijskim dokumentima i registarskim pločicama.

Službeni Beograd je predložio  da za Srbe koji žive na sjeveru Kosova ne vrijede odluke Vlade Kosova, ali da ih je Vlada Kosova odbila prihvatiti.

“Srbi s Kosova su me obavestili i da će, ako se ne prekine s progonom Srba, u narednih mesec dana napustiti sva institucija Prištine. Prvo će učiniti političari, a do kraja rujna i policajci, sudci, tužitelji … “ – kazao je Vučić. Poručio je i da Srbija neće dopustiti, kako je rekao, kolone izbjeglica.

Vučić je potom, uz dodatna obrazloženja, nabrojao šest točaka sporazuma koje je tražio kosovski premijer Albin Kurti u Bruxellesu.

1. Generalni principi bilateralnih odnosa (međusobno priznanje i ulazak u sve međunarodne organizacije)
2. Rješavanje problema iz prošlosti (nestalih, konstatiranje i rješavanje problema silovanih osoba, raseljenih osoba, uništenje privatne i javne imovine i vraćanje artefakata umjetničkih i svakih drugih koje je Srbija otela od Kosova i na kraju ratna odšteta koju Srbija treba da plati)
3. Suradnja u budućnosti
4. Uvođenje istih prava Albancima u Bujanovcu i Preševu koje imaju Srbi na sjeveru Kosova
5. Ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma, a kako je Vučić rekao to se najviše odnosi na ono što se ne sviđa Prištini – prije svega uspostavljanje Zajednice srpskih općina.
6. Dispute settelement and final provisions ( rješavanje sporova i završne odredbe).

Vučića su, uz  već poznate stavove o zahtjevu za međusobnim priznajem, posebno šokirale tri točke.  na o zahtjevu za ratnom odštetom, ista prva za Albance u Srbiji kao i za Srbe na Kosovu te revizija ranijih sporazuma o uspostavi Zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova.

M.M. /Foto: N1


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Željko Lacković: Shvaćam da DP ne želi SDSS, bili su vodeći u vrijeme okupacije

Nezavisni Željko Lacković smatra da je legitiman zahtjev Domovinskog pokreta koji ističe da ne može biti…

24 minute prije

Kolinda proslavila rođendan, fanovima opisala kako ga je dočekala

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je 29. travnja proslavila 56. rođendan, a kako ga…

1 sat prije

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, vidi se iz svemira

Kako je bilo  najavljeno i u naše krajeve stigao je Saharski pijesak. Prema prognozi danas…

2 sata prije