Kategorije Premium sadržaj

Liječnici brane doktoricu koja je kažnjena zbog prometne na naplatnim kućicama

Širi dalje

Hrvatska udruga za medicinsko pravo uputila jer javni prosvjed u obranu liječnice koja je kažnjena zbog prometne nesreće koju je, na naplatnim kućicama, skrivio pacijent kojega je ona liječila.



“Postupanje represivnih policijskih  i pravosudnih tijela u slučaju liječnice drogiranog vozača koji je skrivio nesreću na naplatnoj postaji autoceste kod Svete Helene apsolutni je poraz tzv. pravne države i dokaz da je ovako postavljeni državni sustav ništa drugo nego, slobodno možemo kazati, maćeha zdravstvenom radniku.

Nezamisliva je brzina  reakcije policijskih službenika te suda u procesuiranju i sankcioniranju liječnika u predmetnom slučaju, ali i nezainteresiranost i tromost istog aparata kad se određena kaznena i prekršajna djela svakodnevno i u tolikoj mjeri i obimu čine protiv zdravstvenog radnika  na uštrb pacijenta i zdravstvenog sustava u cjelini. 

Postavlja se pitanje je li uopće, sad nam se već čini, samo prikrivena  floskula inače Ustavom RH utvrđena vrijednosna kategorija zdravstvena zaštita i njen nositelj i ima li smisla i logičnog utemeljenja u ovako postavljenim vrijednosnim parametrima, odnosno postoje li i hoće li zaista više postojati u RH liječnika i  zdravstvenih radnika koji će moći i dalje entuzijastički obavljati svoj posao te usporedno tome otrpjeti ovakve i sve druge u posljednje vrijeme javnosti dobro poznate svakodnevne sustavne udarce društva na svim razinama vlasti.

Malo je reći kako je nevjerojatno da se zakonska norma odredbe članka 233. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ovako paušalno i potpuno krivo tumači i provodi od strane policije ali i samog suda.

Začuđuje nepoznavanje ili zanemarivanje istih tih tijela odredbi drugih relavantnih zakonskih akata, poglavito Zakona o liječništvu , Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i Zakona o zaštiti prava pacijenata, koji su ovakvim postupanjem policije i suda aposlutno bile neprimjenjene i slobodni smo naznačiti i prekršene. Od instituta pretrage liječničke ordinacije koja se smije i može obaviti  samo u određenim slučajevima i pod jasno utvrđenim okolnostima (sumnja u postojanje kaznenog dijela), kao i instituta liječničke tajne i zaštićenosti medicinske dokumentacije. Nejasno je kažnjavanje liječnika zbog neinformiranja, a prema pisanjima medija radi se o slučaju osobe koja je godinama evidentirana kao ovisnik, a koju činjenicu su nedvojbeno znali ili trebali već prije znati policijski službenici i bez posebnih specijalnih naknadnih tzv. dojava i obavijesti od strane kažnjenog liječnika. 

Strašno je kako se ovakvim evidentno kontinuitetom diskreditacije zdravstvenog radnika istog dovodi u stanje beznađa i  straha pogavito od sustava i od tijela koji su ih prioritetno dužni štititi u obavljanju zdravstvene djelatnosti kao ustavne kategorije. S druge strane ne pružanjem temelja sigurnog rada kao i primjerenog matrijalnog statusa, sustav sve više udaljava zdravstvenog radnika od još uvijek isključivo samoprijegornog i entuzijastičkog obavljanja zdravstvene djelatnosti i pružanja zdravstvne skrbi.

Hrvatska udruga za medicinsko pravo ovim putem apelira na cjelokupni sustav i nadležna tijela da prestanu biti maćeha zdravstvenom radniku, te da mu kao nositelju ustavne kategorije konačno omogući siguran i zadovoljan rad na dobrobit svih pacijenata i građana RH. 

U predmetnom procesu ključnu ulogu moraju imati i nadležna strukovna udruženja, komore  i profesionalne udruge koje se trebaju znati nositi s teretom samočuvanja vlastitih pozicija te potrebom  zajedničkog djelovanja i izbjegavanja prozivanja i pozivanja odgovornosti ili prebacivanja krivnje na druge zdravstvene radnike radili oni na bolničkoj ili primarnoj razini ili u državnom ili privatnom sektoru.  

Zajedničkim djelovanjem predmetnih asocijacija  sustavu državne vlasti se može pokazati da zdravstveni radnik i zdravstvena djelatnost mora  imati posebno mjestu u društvenom poretku te da institucije državne vlasti moraju konačno percipirati zdravstvenog radnika kao posebu vrijednost i jednog od temeljnih stupova društva i države.

Predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo      

Miran Cvitković, dr.med.; specijalist pedijatar, subspecijalist intenzivne medicine

R.I./Foto:pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vučemilović: “Oni su dva puta doveli HDZ na vlast pa ih nitko nije zvao žetonima”

Sve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji se još ne znaju. Tko će je…

14 minuta prije

Vrkljan pisao Grbinu: Raskrinkao sam tvoju podavlu “desnim strankama”

Nakon što ga je prozvao na press konferenciji Milan Vrkljan bivši saborski zastupnik, uputio je…

1 sat prije

Alen Vitasović ogorčen na Hajduk: “Hvala Ti ča mi svako lito s*ebeš”

Nakon poraza od Varaždina  na Poljud, Alen Vitasović poslao je vrlo ljutitu poruku splitskom nogometnom…

10 sati prije