Kategorije Premium sadržaj

Matić traži da Hrvatska osudi Zakon o pobačaju u Poljskoj

Širi dalje

Eurozastupnik Predrag Fred Matić, izvjestitelj EP-a za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava žena, zatražio je od Hrvatske da se izjasni o zakonu koji u Poljskoj gotovo u potpunosti ograničava pobačaj jer šutnja, kako smatra, znači da podržavamo takvu odluku i ostavljamo prostor za takav scenarij i u Hrvatskoj.



“Očekivao bih da  premijer (AndrejPlenković komentira ovu odluku iz Poljske i jasno svrsta Hrvatsku u društvo onih zemalja koje ne podržavaju eklatantno kršenje ljudskih prava i civilizacijski korak unazad. Posebice uzimajući u obzir činjenicu da su iste ultrakonzervativne snage aktivne i u Hrvatskoj i da i nas čeka donošenje Zakona o pobačaju, a za koji ponovno apeliram da se donese što prije i da se njime osigura legalan i dostupan siguran pobačaj”, rekao je u izjavi upućenoj medijima u srijedu Fred Matić.

Poljski Ustavni sud prošli je tjedan presudio da je zabranjen abortus u slučaju malformacija fetusa, te će na temelju te presude abortus u Poljskoj biti legalan samo u slučajevima ako trudnoća predstavlja opasnost po život ili zdravlje majke ili ako je ona rezultat zakonom zabranjenih djela poput silovanja ili incesta. Odluka praktički znači zabranu pobačaja u Poljskoj, ocjenjuju stručnjaci.

“Danas Poljska, sutra Hrvatska”

“Kada šutimo, onda znači da podržavamo i pritom ostavljamo vrata otvorena za takav scenarij i u Hrvatskoj. Nedavne najave resornog ministra Beroša 

o obveznom savjetovanju prije pobačaja u Hrvatskoj korak su upravo u smjeru Poljske i moramo biti svjesni činjenice da ono što se jučer dogodilo u Poljskoj, sutra može postati realnost i u Hrvatskoj“, rekao je Matić.

Upozorio je da je odluka Ustavnog suda Poljske o dodatnom ograničavanju pristupa pobačaju težak udarac za stečena ljudska prava i za zdravlje i živote žena u Poljskoj i Europskoj uniji.

Ono što posebno brine, naglasio je Matić, jest činjenica da se ovakve odluke donose u jeku pandemije te da se zdravstvena kriza instrumentalizira za približavanje potpunoj zabrani pobačaja u Poljskoj, a što je agenda ultrakonzervativnih snaga diljem Europe.

“Ovakve odluke zabrinjavaju i plaše i moraju biti upozorenje za cijelu Europsku uniju da je vrijeme za provođenje rasprave o činjenici da neke države članice kontinuirano krše temeljne vrijednosti Europske unije. Ne mogu se vječno skrivati iza argumenta nacionalnog suvereniteta i nadležnosti država članica. Pitanje ljudskih prava i temeljnih vrijednosti mora biti nadnacionalno pitanje.“

“Zabrinjava šutnja Hrvatske”

Dodatno je zabrinjavajuća i činjenica da većina ostalih država članica EU-a, uključivo Hrvatsku, šuti o odluci koja dolazi iz Poljske, a jasno je da ovi regresivni trendovi nisu realnost samo u Poljskoj.

Zastupnik Matić dodatno naglašava da zakonske prepreke i zabrane pobačaja ne dovode do manjeg broja pobačaja već do izvođenja pobačaja u nesigurnim uvjetima što ima razorne posljedice na zdravlje i živote žena.

Procjenjuje se da se godišnje izvrši oko 25 milijuna nesigurnih pobačaja, od čega se 8 milijuna pobačaja izvodi u iznimno opasnim uvjetima za život i zdravlje žene.

Svake godine diljem svijeta od nesigurnog pobačaja umre 23.000 žena.

Gotovo svaka smrt uzrokovana nesigurnim pobačajem mogla se prevenirati kroz legalan i dostupan siguran pobačaj, dostupnu kontracepciju, seksualnu edukaciju te zdravstvenu njegu i skrb kroz zdravstveni sustav, a zastupnik ističe:  „Pobačaj je težak izbor, ali na kraju, to mora biti izbor.“

Matić priprema izvješće o stanju ženskih prava u EU

Hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić priprema izvješće na temu stanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena u EU-u o kojemu će Europski parlament raspravljati u idućem razdoblju.

U izvještaju Matić pokriva nekoliko najvažnijih područja, a to su sveobuhvatna seksualna edukacija, planiranje obitelji i kontracepcija, siguran i legalan pobačaj i zdravstvena skrb za majke i trudnice

Cilj ovog izvještaja jest čvrst stav s pristupom utemeljenim na ljudskim pravima i naglaskom na to da svatko u EU mora imati pristup seksualnoj edukaciji utemeljenoj na dokazima, kontracepciji, sigurnom i besplatnom pobačaju te da zdravstvena skrb za majke mora biti visoko kvalitetna i široko dostupna.

Također, izvještajem se osvještava činjenica da u Europi postoje konzervativni pokreti čija agenda je ograničavanje prava žena, a što je vidljivo i u odluci koja dolazi iz Poljske, navodi ured zastupnika.

Novi prosvjed u Poljskoj

Zaposlenici u mnogim poljskim gradovima odlučili su slijediti poziv organizacija za zaštitu ljudskih prava i ne otići u srijedu na posao, u znak prosvjeda protiv odluke Ustavnog suda koja praktički znači zabranu pobačaja.

Lokalni mediji izvješćuju da su zaposlenici – i žene i muškarci – javnih ustanova, sveučilišta i privatnih tvrtki uzeli slobodan dan kako bi izrazili solidarnost s prosvjednicima.

Hanna Zdanowska, gradonačelnica Lodza, trećeg najvećeg grada u Poljskoj, postavila je na društvenim mrežama fotografiju svog praznog stolca. Gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski također je dao potporu prosvjedu.

(Hina/Foto: N1)

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Netko postavio kućicu na dječju plažu, sve ogradio i stavio natpis “Privatni posjed”

Uz plažu Valdarke na Velom Lošinju nikla je metalna ograda, a pored ograde netko je…

6 minuta prije

Maslinar uzvraća ljudima koji ga prijavljuju zbog gnoja: Dragi ilegalni graditelji…

Sandi Chiavalon, jedan od najpoznatijih istarskih maslinara, požalio se na Facebooku kako ga susjedi, za…

27 minuta prije

Milanović će potpisat produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

2 sata prije