Mesić i Pupovac u Srbu razočarani jer nije došao nitko iz Vlade i Sabora

srpanj 29, 2017 maxportal
Share Button

U Srbu je obilježena 76. godišnjica tzv. Dana ustanka naroda Hrvatske. Organizirali su je Savez antifašističkih boraca, Srpsko narodno vijeće i općina Gračac.Program je počeo u 12 sati, nakon što su kod Spomenika ustanku položeni vijenci. Govornici su isticali kako su se borili protiv fašizma, a ne za komunizam, te oštro kritizirali pokušaje revidiranja povijesti.

“Kao i svih ranijih godina poslali smo pozive svima kojima se inače šalju pozivi kad su ovako značajni datumi – predsjednici, premijeru, predsjedniku Sabora i vodećim političkim strankama. Mi ne vidimo nikoga ovdje”, izjavio je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća.

Nezadovoljna društvenim kretanjima i odnosom prema antifašizmu, dožupanica Zadarske županije Rajka Rađenović iz Pupovčeva SDSS-a kazala je da je “oživljavanje ustaštva za nas bolno, a još je bolnije saznanje da smo nezaštićeni i sami, kako od strane države i njenih institucija, tako i od strane medija i svih drugih dijelova hrvatskog društva”.

Za Zorana Pusića, koji je govorio u ime Antifašističke lige Hrvatske, nema dvojbe da se ono što bi trebala biti daleka povijest, danas se vraća kao ostrašćeni revizionizam povijesti.

“Ne zato što su otkrivene nove činjenice, nego zato da se lažima i izmišljotinama relativizira zloćudnost pokreta kao što su nacizam i ustaštvo, jednom riječju fašizam. Stoga posebno zabrinjava da velik broj političara koji odlučuju o sudbini ove zemlje i koji se svi zaklinju u demokraciju i standarde ljudskih prava, ne vide ili se prave da ne vide da trend relativizacije zloćudnosti fašizma predstavlja otvaranje vrata fašizmu”, rekao je Pusić.

Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, smatra da hrvatsko društvo odustaje od toga da bude sekularno i socijalno, iz Ustava se nastoji izbrisati antifašizam, a antifašizam je posljednje što je ostalo u tom otporu.

Stjepan Mesić podsjetio je na svoje govore koje je ispod spomenika u Srbu održao posljednjih nekoliko godina, u kojima je upozoravao na opasnost od povijesnog revizionizma i uskrsnuća ustaštva, ali i da su svi ti pokušaji i borbe protiv antifašističkih temelja unaprijed izgubljene bitke.

Istodobno je održan je i prosvjed protiv obilježavanja događaja u  Srbu. Među prosvjednicima je bio i Dražen Keleminec, predsjednik Autohtone – Hrvatske stranke prava.

Obilježavanje je osiguravalo 150 interventnih i specijalnih policajaca, a incidenata nije bilo.

Foto:FaHKomentari
Share Button