Kategorije Premium sadržaj

Mesić za Tanjug: Tuđman me je šutnuo, a mogli smo proći bez rata!

Širi dalje

Posljednji predsjednik Predsjedništva bivše SFRJ, Stjepan Mesić, 30 godina nakon formalnog početka raspada zajedničke Jugoslavije, dao je opsežan intervju srbijanskoj agenciji Tanjug.


Kazao je da je većina u Predsjedništvu, republikama, kao i Europa i svijet, bila za opstanak Jugoslavije, ali da to nije bilo moguće nakon sastanaka Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića.

“Sve smo mogli za stolom riješiti, međutim, nakon dogovora Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, prvo u Karađorđevu, a kasnije u Tikvešu, to je bilo neizvodivo”, tvrdi Mesić.

U povodu tri desetljeća od kada su na današnji dan, 25. lipnja 1991. godine, slovenski i hrvatski parlamenti donijeli odluku o proglašenju samostalnosti, čime je formalno počeo raspad Jugoslavije.

Mesić, kojemu se pamti rečenica koju je izgovorio u listopadu 1991. godine u hrvatskom Saboru: ”Mislim da sam obavio zadatak, Jugoslavije više nema i hvala vam lijepo”, pojašnjava da je na mjesto predsjednika Predsjedništva SFRJ došao s idejom da bude posljednji predsjednik Jugoslavije po modelu Josipa Broza Tita i da je potreban novi politički model – konfederacija.

Moglo je proći bez rata

“Moglo je završiti bez rata, moglo je završiti u jednom drugom modelu. Bio je potreban novi politički dogovor i to je bio moj zadatak, s tim zadatkom sam došao u Beograd jer sam smatrao da možemo izboriti konfederaciju”, navodi Mesić.

Bilo je, kako dodaje, zamišljeno da konstitutivni elementi Federacije – republike proglase nezavisnost i da isti dan potpišu konfederalni sporazum na tri, pet, osam godina, koliko se dogovore, kao i da se utvrdi koji su konfederalni osnovi i koji su izvori financiranja konfederalnih institucija.

Mesić je ispričao da su on i srpski član Predsjedništva Borisav Jović, koji je obavljao dužnost predsjednika Predsjedništva od 15. svibnja 1990. do 15. svibnja 1991, dogovarali sastanak na kojem bi nazočili njih dvojica, Tuđman i Milošević, jer su zaključili da situacija ne vodi nikuda i da je potrebno sjesti za stol i dogovoriti se.

Mene je Tuđman šutnuo, a Slobo je šutnoo Jovića

“Mene je Tuđman šutnuo, a Milošević je šutnuo Boru. Njih dvojica su se našli u Karađorđevu, a Tuđman je, kada se vratio iz Karađorđeva, crven u licu, stavio karte na stol i kazao nam što je predložio Milošević; Hrvatskoj granica iz 1939. godine i tzv. turska Hrvatska ( područje Bihaća i Kladuše, op. a.)”, rekao je Mesić.

Dodaje da je pitao Tuđmana što kaže na to bošnjački lider Alija Izetbegović, a da je dobio odgovor “Alija nema što reći – kada se mi složimo nema mjesta za Aliju”.

“Kazao sam mu – to je rat, kada diraš tuđi teritorij, BiH je priznata, to je rat, ali tako je završeno.

Poslije je Tuđman otišao i našao se u Tikvešu, mi mijenjamo strane u BiH, rat se nastavlja, čišćenje se nastavlja, zločini se nastavljaju, a sve to nije se trebalo dogoditi”, ističe Mesić.

‘Profesionalci koji naplaćuju mržnju’

Mesić, kao svjedok raspada Jugoslavije, kaže da smo danas u mogućnosti riješiti stvari i dodaje da se uvijek stvari mogu riješiti i nakon rata i ubijanja.

“Uvijek se mir može naći, uvijek se može izabrati mir, a zaboraviti mržnja”, kaže Mesić i navodi da je mržnja proizvod rata, a da među nama vlada ovako dugo jer je “mnogi iz Hrvatske naplaćuju iz hrvatskog budžeta, a u Srbiji iz srpskog budžeta”.

“Ti profesionalni mrzitelji, oni to naplaćuju i izgleda kako su žestoki, ali novac je u pitanju”, naglašava Mesić i poručuje da je važno da “demokratska javnost progovori i da kaže dosta nam je mrzitelja, idemo surađivati kao suverene, susjedne države koje imaju kompatibilne privrede”, kazao je Mesić u razgovoru za Tanjug.

R.I. /Foto: ssTanjug


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

35 minuta prije

Kaos u tramvaju, potukla se dva starija muškaraca – video

Zagrebački tramvaj broj 6 danas je bio poprište tučnjave dvojice starijih muškaraca. "J**o ti pas…

56 minuta prije

Plenković: ‘Ovo je treći predsjednik SDP-a kojeg sam pobijedio. I njega i strica’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na svečanom otvorenju obnovljene dvorane 'Pietro Ciscutti' Istarskog narodnog kazališta-Gradskog…

1 sat prije