MI i ONI: ‘High School nadbiskup Stepinac’ u New Yorku, a Trg Maršala Tita u Zagrebu

ožujak 2, 2017 maxportal
Share Button

Čitanjući  tekst o snimanju film „Kardinal i njegova Crkva“ koji o zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu Alojziju Stepincu snima  Višnja Starešina, u produkciji Ivan Maloča i Interfilma,  čitatelj nas je upozorio na jedan zanimljiv detalj, odnosno paralelu između Hrvatske i SAD-a, odnosno Zagreba i New Yorka.Naime u newyorškom naselju Whit Plains, u američkoj saveznoj državi New York, pedesetak kilometara udaljenom od Manhattana, još 1948. osnovana ‘High School Archbishop Stepinac’

Čitajući tekst o snimanju filma ‘Kardinal i njegova Crkva’,  koji se dijelom snima i u toj školi u newYorku, jedna čitatelj poslao nam je komentar: ‘High School Archbishop Stepinac”‘ u saveznoj državi New York i ‘Trg Marsala Tita u Zagrebu’ u srcu Hrvatske.

Impozantno zdanje Katoličke gimnazije u New York, koja već gotovo sedamdeset godina nosi Stepinčevo, ime izgrađeno prilozima župljana s područja njujorške nadbiskupije 1948. godine, danas je jedna od boljih javnih gimnazija u državi New York.


Uz niz uspješnih ljudi iz svijeta businessa, njezini su polaznici svojedobno bili i poznati glumci Jon Voight ( „Ponoćni kauboj”, „Povratak kući“, poznat i kao otac Angeline Jolie) i Alan Alda ( TV serije „M.A.S.H.“, „Zapadno krilo“).

Tadašnji newyorški nadbiskup, kardinal Spellman , najzaslužniji za izgradnju škole,  bio je uz skupinu republikanskih kongresnika, jedan od najupornijih lobista koji su od tadašnje američke politike zahtijevali da izvrši pritisak na Tita da pusti Stepinca iz zatvora.

Ugledni New York Times ni trenutka nije dvojio da je suđenje Stepincu montirani proces, kojim je započeo sukob države i crkve u komunističkoj istočnoj Europi.

Pola stoljeća kasnije iz New Yorka se u Zagreb uputila povjesničarka dr. Esther Gitman da bi, istražujući spašavanje Židova u NDH, otkrila dotad nepoznate dokumente i svjedočanstva o Stepinčevoj ulozi u spašavanju žrtava Pavelićeva režima i otad se stalno vraća njegovim porukama i misiji.

Višnja Starešina i njena filmska ekipa najavila  je da će film o blaženom Alojziju Viktoru Stepincu “Kardinal i njegova Crkva” biti završen do jeseni.

M.M. /foto:promoKomentari
Share Button