Kategorije Premium sadržaj

Milanović čestitao Maji Sever na izboru na prestižnu dužnost

Širi dalje

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever izabrana je za predsjednicu Europske federacije novinara na izbornoj skupštini organizacije koja se održava 13. i 14. lipnja u Izmiru, izvijestili su u utorak iz Hrvatskog novianrskog društva.



Za Maju Sever glasalo je 137 delegata skupštine EFJ-a. Drugi kandidat za predsjednika iz Poljske Mariusz Pilis dobio je 7 glasova. Sever je prva ženska predsjednica u povijesti EFJ-a. Zahvalila je na gotovo jednoglasnoj podršci skupštine.

– Ovaj izbor je velika čast i prilika da nastavimo borbu za jako, neovisno profesionalno novinarstvo. Živimo u svijetu u kojem se novinari ubijaju, pritvaraju i tuže, gdje žene rade za manje plaće, još uvijek ne mogu probiti stakleni strop, gdje su novinari izloženi napadima i uvredama, u svijetu u kojem mnogim novinarima nisu zaštićena radnička ni socijalna prava, gdje kolektivni ugovori slabe ili ne postoje, gdje su freelanceri bez prava, a opstanak javnih medija ugrožen…. zato trebamo ostati jaki i jedinstveni. Dalje u borbu, poručila je Sever nakon izbora.

U svom programu navela je kako će prioriteti njena predsjedničkog mandata biti sigurnost novinara, unapređenje radničkih i profesionalnih prava, poboljšanje položaja slobodnih novinara i borba protiv SLAPP tužbi.

Naglasila je važnost borbe novinarskih udruženja i sindikata za bolje strateške i zakonodavne okvire na nacionalnoj i europskoj razini.

Maji Sever na iizboru je čestitao i predsjednik Zoran Milanović

“Čestitam Maji Sever na izboru za predsjednicu Europske federacije novinara. Vidim kako ste u svom programu najavili čvrstu borbu za neovisno novinarstvo i slobodne medije, što su važnim prepoznali i drugi, dajući vam glas. U tome se slažemo. Neovisno i samo neovisno novinarstvo – uz slobodnomisleću akademiju i neovisno sudstvo – uvijek sam smatrao jednim od tri jamca demokratskog razvoja svake države i preduvjetom ostvarenja modernog društva”, napisao je u čestitci Milanović.

Čestitam Maji Sever na izboru za predsjednicu Europske federacije novinara. Vidim kako ste u svom programu najavili…

Objavljuje Zoran MilanovićUtorak, 14. lipnja 2022.

Za spomenuti je da u većina  država Europe nema novinarske udruge kao što je Hrvatsko novinarsko društvo (HND)  nego imaju sinikalne organizacije i Europsku federaciju novinara čine te strukovne organizacije novinara pojedinih država.

M.M: /Foto: cropix


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Isplivala stara snimka: Tomašević slavi partizane, ali Domovinski rat ne bi slavio

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i pjevač Hladnog piva Mile Kekin prije nešto malo manje od…

4 sata prije

Mehaničar otkrio koji automobil nikad ne bi kupio: “To je hrpa smeća”

Kupovina automobila može biti uzbudljivo, ali i stresno iskustvo. Mehaničar Victor Shack svojim je pratiteljima…

6 sati prije

Glavni tajnik DP-a: “Da, našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a”

Tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro, koji je s Mariom Radićem ključni pregovarač oko sastavljanja nove…

6 sati prije