Kategorije Premium sadržaj

Milanović u Mađarskoj napao Ukrajinu i EU. I pokazao veliko neznanje

Širi dalje

Nakon posjeta Mađarskoj hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovno je naslovnicama ruskih medija koji hvale njegov napad na Ukrajinu EU koja  “šuti dok se krše prava mađarske manjine u Zakarpatju”.



“Europska unija mora poduzeti mjere za zaustavljanje kršenja prava etničkih Mađara u Zakarpatskoj regiji Ukrajine. Izjavio je to u petak hrvatski predsjednik Zoran Milanović na konferenciji za novinare u Budimpešti nakon sastanka s mađarskom kolegicom Katalin Novak”, prenosi TASS. 

“Ne razumijem zašto EU šuti o tom pitanju”, rekao je hrvatski predsjednik odgovarajući na pitanje novinara u vezi s ugnjetavanjem Mađara u Zakarpatju, piše Gazeta.ru

Proteklih dana na području zakarpatskog grada Mukačevo, gdje živi veliki broj etničkih Mađara, uklonjene su mađarske zastave s niza javnih zgrada i demontirani su natpisi na mađarskom jeziku. Osim toga, raskinut je ugovor o radu s ravnateljem mađarske škole u Mukačevu Istvanom Shinkom.

Komentirajući ovu situaciju, mađarski predsjednik je pak podsjetio da u Zakarpatju živi 150.000 etničkih Mađara, čija prava krše lokalne vlasti. Novak je to nazvao nedopustivim i jasno dao do znanja da Mađarska na to neće zatvarati oči, čak ni uzimajući u obzir oružani sukob u Ukrajini koji je u tijeku. Ukrajinski zakon o statusu nacionalnih manjina nazvala je neprihvatljivim i rekla da je to pitanje pokrenula tijekom nedavnog putovanja u Kijev, kao i u pismu predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Novak je zahvalio Milanoviću na potpori i istaknuo da se Mađari koji žive u Hrvatskoj ne suočavaju sa sličnim problemima.

Ranije je državni tajnik za bilateralne odnose u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova, Tamas Menzer, rekao da vlada zemlje očekuje korake od ukrajinskog vodstva da prekine ugnjetavanje etničkih Mađara u Zakarpatju.

“Pozvali smo čelnike općine Mukačevo da ponište te odluke i odmah vrate status quo, a od državnih čelnika Ukrajine očekujemo da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da se lokalni čelnici ponašaju pošteno i da napadi i progoni Mađara prestanu”, rekao je diplomat, prenosi ruska Gazeta.

Milanovićeva izjava mogla bi izazvati novi skandal. Inače jako dobro poznam tu situaciju tamo, dvojezični natpisi su postojali, a  po ukrajinskom zakonima nije dozvoljeno dvojno državljanstvo. No, Orban je potajno počeo masovno davati državljanstvo svima koji su htjeli.

Na graničnim prijelazima puna diskriminacija ukrajinskih vozila s nemađarskim državljanima. I sad se Milanović nađe dijeli packe institucijama EU. Baš je on oličenje pravde i borbe za ljudska prava.

Na području Zakarpatju, po popisu iz 2001. godine,  81,7%  stanovništva čine Ukrajinci, 11% Mađari  i2,9% Rumunji.

Hrvatski predsjednik vjerojatno ne zna da je došao u državu koja više nema nacionalnih manjina nego 13 narodnosti, među njima su i Hrvati, koji su od 1. siječnja 2012. godine pretvoreni u Mađare s kulturološkim raznolikostima koji nemaju pravo glasa u parlamentu. Unazad 10 godina narodnosti i narodnosne zajednice koje žive u Mađarskoj smatraju se dijelom mađarskog naroda. Službeno – Mađari hrvatske nacionalnosti.

No, hrvatskog predsjednika više zanimaju prava mađarske manjine u Ukrajini nego prava Hrvata u Mađarskoj. Prezime Horvat/Horvath jedno od najčešćih “mađarskih” prezimena.

Anton Kovalenko/ Foto: Ured predjednika

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

5 sati prije

Kaos u tramvaju, potukla se dva starija muškaraca – video

Zagrebački tramvaj broj 6 danas je bio poprište tučnjave dvojice starijih muškaraca. "J**o ti pas…

5 sati prije

Plenković: ‘Ovo je treći predsjednik SDP-a kojeg sam pobijedio. I njega i strica’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na svečanom otvorenju obnovljene dvorane 'Pietro Ciscutti' Istarskog narodnog kazališta-Gradskog…

6 sati prije