Kategorije Premium sadržaj

Ministar Banožić rat protiv jedne žene dobiti – ne može!

Širi dalje

Posvemašnje ignoriranje brojnih upita doajenke hrvatskog vojnog novinarstva Ivane Pezo Moskaljov, od strane obrambenog ministra Marija Banožića, može se opisati samo jednom riječju – totalni promašaj. Neki bi rekli i kukavičluk



Kako smo nedavno mogli vidjeti u prilogu Dnevnika Nove TV, poprilična je fascikla neodgovorenih pitanja novinarke Pezo Moskaljov koju su u Ministarstvu obrane odlučili ignorirati. Naravno, sve to uz blagoslov ministra. Smatraju da treba ignorirati pitanja novinarke poput ona vezana uz istrage oko nesreća  u HRZ, nabave borbenog aviona, itd…

U izdanoj direktivi imena „Zaustavite Reuters!“ makli su Pezo Moskaljov i sa mail liste pa tako više ne dobiva ni obavijesti o dnevnim aktivnostima MORH-a. Polazeći od elementarnog kućnog odgoja, ali i starog novinarskog postulata da nema glupih pitanja nego samo glupih odgovora, ponašanje onih u MORH-u prema ovoj novinarki je krajnje neprofesionalno.

I ovaj slučaj potvrđuje da je MORH debelo zagazio  u vrijeme patuljaka gdje sve vrvi od ešalona ikebana persona, lažnih misionara, političkih lovaca u mutnom  i drugih zainteresiranih profitera. Cijeli taj svijet na Krešimircu do zla boga je primitivan.

Na svaki pokušaj kritike bahato bljuju vatru, umjesto da pažljivo vode računa kakav će dojam ostaviti u očima javnosti i poreznih obveznika koji ih plaćaju.  Njeguju manipulativan pristup istini, kao i selektivan, egzekutorski odnos prema novinarima, gdje su im miliji oni medijski poslušnici, pamfletisti kojima je oslonac čista laž ili poluistina.

MORH-u su draži režimske apologete koje su izdale profesiju i lažno se predstavljaju kao novinari.

Ivana Pezo Moskaljkov/Foto: Facebook

Zar misli ministar obrane da to hrvatska javnost ne vidi?! Ili ministra i za hrvatsku javnost jednostavno zaboli uvo? Elementarno je pravilo u odnosu svake državne ustanove i novinara da je informacija sveta, a komentar slobodan. To ne znaju samo Kim Joung-Un i prolazna lutkarska karavana u MORH-u.

MORH-ova služba za odnose s javnošću pokazuje da nije u stanju trpiti pojedince, novinare koji slijede etiku struke, držeći se pri tome činjenica, pokušavajući  otkriti i ono što trenutačni personal na čelu MORH-a vlast želi da sakriti. Naravno, Pezo je na „ledu“,  jer vidi stvarnost naših Oružanih snaga koja nije usklađena sa željama ministra i njegovih pulena.

Njihovo poimanje odnosa s medijima i javnošću bliža je sjevernokorejskom ili sovjetskom modelu, negoli onom koji vlada u urednim zemljama zapada. Takva zatvorenost prema medijima, a što se posebno vidjelo u kvazitransparentnom procesu nabave borbenog aviona, nije zabilježena ni u vrijeme JNA. 

Eto, dotle smo dogurali. To je bolesno. To je groteskno. Iako stanje novinarstva  u Hrvata nije na zavidnoj razni, komunikacija koja bi trebala predstavljati središnju točku političke kulture, srozala se na najniže civilizacijske grane. U vremenu kada državni i stranački dužnosnici sve češće proizvode duboki sram, bilo bi krajnje vrijeme da u MORH-u prestanu  sa omalovažavanjem  i diskreditacijom novinara, posebno onih sa velikim „N“.

Ivana Pezo Moskaljov novinarka je koja, bez dileme, najbolje poznaje odnose i probleme u našim Oružanim snagama. U gotovo 20 godina rada pokazalo se da je gledatelji cijene, gledaju, a posebno je vole naši vojnici koji je doživljavaju kao – svoju, kao jednu od njih. MORH-ova kamarila nikako da shvati da njihovo partijsko poimanje stvarnosti „tko nije s nama  taj je protiv nas“ iz dana  u dan dodatno iritira javnost, ali i dobar dio pripadnika naših Oružanih snaga koji su zbog urušavanja svih kriterija (posebno odgovornosti) u obrambenom sektoru, debelo zagazili  u apatiju i potpunu rezigniranost. Nemaju ni izbora…

Plaća ide, čeka se penzija.  Bogu hvala, oni u MORH-u ne proriču budućnost. Za njih je i prekosutra teški futurizam. Predlažemo im da napeto iščekuju jedan lijepi, proljetni, sunčani dan bliske budućnosti, kada će im hodnicima zgrade  ponovo koračati ministrica obrane.

Za razliku od likova iz MORH-ovog muzeja voštanih figura, Pezo Moskaljov dokazala je da ima muda. 

Analitički tim Maxportala


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Saznajte kako adrenalin utječe na psihološko stanje

Istražite kako adrenalin utječe na naše misli i emocije, te kako ovaj moćni hormon može…

41 minuta prije

Hodak: Vašarska čerga iz Srbije na festivalu Marka Marulića u HNK Split

Hrvatska je puna rigidnih desničara. Sad su pobijedili i na izborima kroz Domovinski pokret i…

2 sata prije

Zagreb u euforiji, Dinamovce dočekala bakljada, Ristovski zapjevao Rijeci

Dinamo je  preokretom u derbiju 33. kola SuperSport HNL-a pobijedio Rijeku 2:1 i pobjegao joj…

4 sata prije