Kategorije Premium sadržaj

Ministar o brigadiru: Burčul je umirovljenik, ništa ga priječi da stane pred novinare

Širi dalje

Uoči sutrašnje sjednice Vijeća za obranu premijer Andrej Plenković održao je sastanak s vojnim zapovjednicima, do kojeg je došlo nakon tjedana javne polemike između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića



Novinarima se nakon sastanka obratio ministar obrane Mario Banožić. Govoreći od tome je li odluka o umirovljenju brigadira Elvisa Burčula konačna, kaže:

“Imamo situaciju, ako je odluka o izboru zapovjednika bez popisa ministra nezakonita, nemamo o čemu razgovarati. U ovu poziciju ga je izložio predsjednik, zašto ga je izložio, to on najbolje zna. Samo produženje se nije ticalo Burčula, ticalo se osobe koju je želio Predsjednik, a nije ispunjavala uvjete. To se i pokazalo dan, dva kasnije. Postavljati čovjeka koji nema čin je urušavanje sustava HV-a.

Ako imate bazen od 400 ljudi koji mogu doći na to mjesto, a vi birate osobu koja nije dio te priče, onda imate problem, ja to nisam dopustio. Banalna je priča o osobnim razlozima. Nema tu što, neće biti dobro za vojsku ako se tu popusti, isto kao što nije dobro što se to traži.”

Upitan je li Burčul bio na popisu za izdvajanje, Banožić kaže: “Kada govorimo o popisnoj listi koja je stavljena u eter kao teza, ona je bila dimna zavjesa, nije riječ o listi nego o kriterijima. Nije bitna lista nego kriteriji temeljem kojih se odlazi u mirovinu.”

Nema zaštićenih zapovjednika, kaže Banožić.

Što se tiče njegove izjave da bi admiral Robert Hranj trebao podnijeti ostavku kaže kako bi trebao ako nije u stanju oduprijeti se željama s Pantovčaka.

“Ono što očekujem kad se završe nadzori je da konkretno razgovaramo o uporabi materijalnih resursa. Iza svake te odluke i zapovjedi nastaje trošak u proračunu, za to je odgovorno Ministarstvo obrane. Ja mogu zamisliti suradnju sa svima”, govori Banožić. Na pitanje što će učiniti ako nalaz nadzora bude nepovoljan za Hranja, ministar kaže:

“Što se tiče Hranja, ne bih prejudicirao ništa. Što se tiče političkih rivala, predsjednik saborskog Odbora Franko Vidović itekako je upoznat sa svim ovim stvarima, ne vidim zašto bi trebao biti na pripremnim sastancima.”

“Čudno je da je kompletna tema prebačena u eter predsjednika i ministra, to jasno govori na koji je način bila usmjerena priča oko Burčula”, kaže Banožić dodajući da od njega nije zatraženo da objavi priopćenje te da nijedna osoba u sustavu HV-a ne može izaći u medije bez suglasnosti ministra.

Na uput je je HDZ-ovci iz Like pozvali javno brigadira Burčula da oglasi, te bi li MORH objavio priopćenje Elvisa Burčula, minsitar odgovara:

“Čovjek je u mirovini, on više ne podliježe ovim zakonskim odredbama, neka istupi!”

Foto: pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Željko Lacković: Shvaćam da DP ne želi SDSS, bili su vodeći u vrijeme okupacije

Nezavisni Željko Lacković smatra da je legitiman zahtjev Domovinskog pokreta koji ističe da ne može biti…

9 minuta prije

Kolinda proslavila rođendan, fanovima opisala kako ga je dočekala

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je 29. travnja proslavila 56. rođendan, a kako ga…

1 sat prije

Saharski pijesak stigao do Hrvatske, vidi se iz svemira

Kako je bilo  najavljeno i u naše krajeve stigao je Saharski pijesak. Prema prognozi danas…

2 sata prije