Kategorije Premium sadržaj

Na novinarskom zadatku preminuo Srđan Vrančić, fotoreporter Jutarnjeg

Širi dalje

Srđan Vrančić Vrana, fotoreporter Jutarnjeg lista i agencije Cropix  iznenada je preminuo danas u jutarnjim satima na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, gdje je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja Scuba Skener, javlja Jutarnji list.



Srđan Vrančić je rođen 1. rujna 1965. godine u Rijeci. Fotografijom se aktivno počeo baviti 1979., a prve je radove objavio početkom 80-ih u omladinskom listu “Val”. Nagrađivani fotoreporter, novinar i urednik isticao se svojim ratnim reportažama i podvodnom fotografijom. U Jutarnjem je listu od samih njegovih početaka 1998. godine.

Kao fotoreporter izvještavao je s brojnih svjetskih sportskih događanja poput Olimpijskih igara u Torinu 2006. godine, Formule 1, svjetskih i europskih prvenstava u nogometu, kao i prvenstva u skijanju St. Moritz, Bormio, Santa Caterina, Schladming.

Vrančić je usto bio i vrstan skijaš, na 55. Svjetskom prvenstvu novinara skijaša 2009., u konkurenciji 250 novinara iz 40 zemalja, završio je na 15. mjestu, piše Jutarnji.hr.

Čitatelji i kolege Vrančića će najviše pamtiti kao ratnog izvjestitelja i fotoreportera koji je u posljednjih nekoliko desetljeća prošao većinu svjetskih ratišta.

Između ostalog, izvještavao je sa svih hrvatskih ratišta u Domovinskom ratu, iz Afganistana, Srbije, Kosova, Libije, Libanona, Sirije, Krima, a njegov je posljednji ratni fotoreporterski zadatak bio u Ukrajini gdje je proveo ukupno 13 dana i uslikao ekskluzivne snimke ranjenih vojnika iz vojne baze Javoriv u okolici Lavova.

Podvodnom se fotografijom Vrančić bavi od 80-ih godina, a imao je i aktivnu ulogu u Hrvatskom ronilačkom savezu. Kao pasionirani ronilac, 2021. godine osmislio je i pokrenuo projekt Scuba Skener Jutarnjeg lista u sklopu kojeg je ronio i fotografirao objavljujući nikad viđene fotografije jadranskog podmorja. Osvojio je usto i Prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji 2017., a iste je godine na Kupu Hrvatske bio drugoplasirani.

Sudionik je ekskluzivnog finalnog natjecanja UWPM u Egiptu 2018. Na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji, pod pokroviteljstvom CMAS-a (Confédération Mondiale des Activité Subaquatiques), na Tenerifima 2019., kao član hrvatske reprezentacije osvojio je srebrnu medalju, dok je pojedinačno bio četvrti.

Dobitnik je Velebitske degenije (2020), za podvodne ekološke fotografije i izvještaje, kao i najbolje sportske fotografije Zbora fotoreportera (2014).

Njegove su fotografije bile izložene u brojnim muzejima. Između ostalih, u Muzeju grada Rijeke, Muzeju ratne fotografije u Zagrebu i Hrvatskom školskom muzeju.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

6 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

12 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

13 sati prije